Hvis der er noget de er kendt for i Japan, s√• er det deres k√łkken og ikke mindst m√•den de dyrker deres k√łkkenknive p√•. Derfor er det intet under, at der er stadig flere lande, hvor man tager de japanske knive til sig. Et af disse lande er Danmark, og det er nok √•rsagen til, at du er havnet her i artiklen.

Vi vil vældig gerne hjælpe dig med at finde de bedste japanske knive, og derfor har vi lavet denne lille bedst i test oversigt. Nedenfor vil du nemlig bliv præsenteret for intet mindre end 6 fantastiske japanske knive (og knivsæt), som hver især brillerer i deres kategori.

Det betyder, at du nemt og hurtigt kan f√• et overblik over, hvilke japanske knive, der er de bedste – og dermed hvilke du b√łr overveje at k√łbe. Uanset st√łrrelsen p√• dit budget og typen af kniv du leder efter, t√łr vi godt garantere, at du nok skal finde den helt rigtige japanske kniv nedenfor.

I forbindelse med pr√¶sentation af de bedste japanske knive, vil du ogs√• kunne klikke dig direkte ind til en dansk webshop, der forhandler den p√•g√¶ldende kniv. Det er webshops, som vi ingen kvaler har ved at anbefale, og du kan af og til ogs√• v√¶re heldig at finde deres japanske knive p√• tilbud. Samtidig har flere af dem ogs√• diverse slibeudstyr, som du kan overveje at k√łbe med. Dermed kan du selv st√• for det, n√•r det bliver aktuelt med slibning af dine japanske knive.

Qknives Gyuto Black Series – Bedste japanske kniv

Gyuto kokkekniv - Black Series Japanske Knive

F√łrst p√• listen over de bedste japanske knive har vi denne Gyuto Black Series. Den kommer fra det danske m√¶rke Gyuto, men den er fremstillet fuldst√¶ndig efter den japanske Damaskusmetode, hvor man smeder st√•let lag p√• lag, s√• det f√•r en styrke og skarphed, som de f√¶rreste andre knive kan tilbyde.

67 lag af carbonstål

Helt konkret har denne japanske kniv 67 lag af carbonst√•l, som ikke bare g√łr den utrolig slidst√¶rk, holdbar og skarp, men som ogs√• sikrer en meget fornuftig v√¶gt p√• blot 244 gram. Selve knivsbladet m√•ler 21 centimeter, hvilket er en god l√¶nge, og dertil kommer der et sk√¶fte p√• 12 centimeter. Det er s√•ledes p√• ingen m√•der en lille kniv.

Det helt unikke st√•l opn√•r en vurdering p√• 62 HRC p√• Rockwell-skalaen. Det er en skala, der m√•ler h√•rdheden af materialer, og 62 er meget h√łjt for en k√łkkenkniv. Typisk vil den gennemsnitlig kniv produceret efter europ√¶iske metoder maksimalt score mellem 50 og 55 HRC.

Hårdheden sikrer, at kniven kan holde til langt det meste. Samtidig betyder det, at der også er tale om en kniv, der holder skarpheden længe. Det er naturligt nok; jo hårdere noget er, jo mindre vil det blive påvirket af at komme i kontakt med andre ting. Derfor vil skarpheden af knivsæggen på 15 grader holde ved længere end ved mindre hårde knive.

Det er også årsagen til at slibning af japanske knive ikke er noget, der foregår lige så ofte som ved andre knive. Det betyder dog også, at der ofte skal lidt mere til, for at få kniven til at være helt skarp.

En alsidig kniv af h√łj kvalitet

Som du givetvis kan se p√• billedet, er h√•ndtaget p√• Qknives Gyuto Black Series udformet p√• en helt s√¶rlig vis. Det er nemlig lavet s√•ledes, at det f√łlger konturerne p√• en gennemsnitlig h√•nd. Denne ergonomi bidrager naturligvis til, at kniven ligger bedre i h√•nden.

Det betyder, at til trods for st√łrrelsen, s√• er det her en japansk kniv, som du har fuld kontrol over, n√•r du holder den. Det hj√¶lpes ogs√• p√• vej af den relativt lave v√¶gt og ikke mindst den gode balance i kniven. Du kan derfor bruge den til b√•de at snitte og hakke gr√łntsager, sk√¶re k√łd og filetere fisk, hvis det skulle v√¶re.

Grundet denne alsidighed og den i √łvrige kvalitet, er vi ikke et sekund i tvivl om, at det her i den grad er en af de bedste japanske knive. Skulle du kun k√łbe √©n japansk kniv, er det derfor ogs√• denne, vi ville anbefale.

Qknives The Complete Set Black Series РBedste japanske knivsæt

Knivsæt - The Complete Set - Black Series

Qknives laver naturligvis ikke kun √©n kniv. Der er mange forskellige knive, som er af mindst lige s√• h√łj kvalitet som Gyuto-modellen ovenfor – og de kan k√łbes som et s√¶t. Derfor kommer det n√¶ppe som en overraskelse, at Qknives The Complete Set Black Series vinder titlen som det bedste japanske knivs√¶t.

Det best√•r af 4 forskellige knive; en Gyutokniv (som den vi introducerede ovenfor), en Santokukniv, en utility kniv og en urtekniv. Det vil sige, at du reelt set f√•r en kniv i alle de st√łrrelser og form√•l, som det gennemsnitlige k√łkken har brug for. Det eneste man kunne komme til at savne, var naturligvis en japansk br√łdkniv, men det er ikke noget, man g√łr sig s√• meget i, fordi de typisk ikke beh√łver h√•rdheden i samme grad, som de andre knivtyper.

67 lag af carbonstål og ergonomisk håndtag

Fordi alle de 4 knive er en del af den såkaldte Black Series fra Qknives, er det i bund og grund det samme man kan sige om dem. De har nemlig også et knivsblad, der er fremstillet af carbonstål i 67 lag, som opnår en hårdhed på 62 HRC. Det sikrer den samme skarphed og lange holdbarhed, som er så vigtig i en japansk kniv.

Håndtaget er også lavet på samme ergonomiske vis, hvilket vil sige, at både de små og store knive har et skæfte, der er formet efter hånden. Materialet er såkaldt G-10 Komposit, som ikke bare er robust, men også vandafvisende, hvilket betyder, at du ikke skal være bange for at tabe kniven ud af hænderne, hvis den skulle blive våd.

Denne kontrol er naturligvis meget vigtig, fordi den tillader pr√¶cis sk√¶ring og snitning – uanset knivst√łrrelse. Det er v√¶rd at bem√¶rke, at Qknives ogs√• har andre japanske knivs√¶t, blandt andet et ved navn Original Series, som er lidt billigere, hvis ovenst√•ende falder uden for budget.

Satake Santoku – Bedste billige japanske kniv

Satake Santokukniv i balsaboks Japanske Knive

Man beh√łver ikke at v√¶re meget n√łrdet i et k√łkken for at kunne dr√łmme om en japansk kniv. Men man skal muligvis g√• ret meget op i sin madlavning, f√łr man synes, at det er v√¶rd at bruge 1.000 kr. og opefter per kniv. Det er ikke us√¶dvanligt at st√łde p√• japanske knive, der koster 2.000 kr., 3.000 kr. eller s√•gar mere.

Heldigvis er der ogs√• mulighed for at finde en billig japansk kniv – i hvert fald set i forhold til, hvor dyre de kan v√¶re. En af disse er denne Satake Santoku, som er en japansk kokkekniv fremstillet i rustfrit st√•l af h√łjeste kvalitet og med h√łjt indhold af kul (carbon).

Lækkert og gennemtænkt design

Kniven er ikke bare fremstillet efter japanske metoder med carbonst√•l og h√łj skarphed, de har ogs√• designet den, s√•, man ikke er i tvivl om, at der er tale om en japansk kniv. Det kommer b√•de til udtryk gennem h√•ndtaget, der er fremstillet i magnolietr√¶, og knivsbladet med sin helt s√¶rlige udformning og japanske tegn.

Samtidig er det v√¶rd at bem√¶rke, hvordan knivsbladet er tilpas bredt til, at man kan holde om sk√¶ftet uden, at knoerne st√łder p√• sk√¶rebr√¶ttet. Det giver god mulighed for at sk√¶re og snitte meget pr√¶cist uden at g√• ned p√• effektiviteten. Noget der i den grad ogs√• bliver v√¶rdsat i det japanske k√łkken.

4,7 ud af 5 stjerner

Hos webshoppen, KitchenOne, hvor kniven blandt andet bliver forhandlet, har kunderne mulighed for at skrive anmeldelser af de knive, de har k√łbt. Det er der i skrivende stund et h√•ndfuld, der har gjort, og de har i gennemsnit vurderet den til 4,7 ud af 5 stjerner.

Satake Santoku bliver blandt andet beskrevet som v√¶rende dr√łnskarp, og som en s√¶rdeles god kniv. S√¶rligt bem√¶rkelsesv√¶rdigt er det, at kunderne mener, at den nemt kan konkurrere – eller s√•gar udkonkurrere – mange af de noget dyrere japanske knive.

Denne vurdering er naturligvis meget sigende om kniven, og det er da også årsagen til, at den her bliver kåret som den bedste billige japanske kniv.

MAC Mighty Japansk Santoku – Bedste japanske allroundkniv

MAC Mighty Japansk Santoku

Hvis du er p√• udkig efter den bedste japanske allroundkniv, s√• ville vi sl√• et slag for denne MAC Mightly Japansk Santoku. Det er en type af kniv, som generelt er anerkendt som den mest alsidige i k√łkkenet, og det er naturligvis medvirkende til at g√łre den til en god allroundkniv.

Effektiv skæring uden klæbning til kniven

Samtidig har man designet den s√•ledes, at det, der sk√¶res – hvad end det s√• er gr√łnstager, k√łd, frugt eller noget andet – ikke kl√¶ber fast til siden af kniven. Det problem l√łses ved hj√¶lp af de s√•kaldte luftsk√¶r eller mindre fordybninger i siden af knivsbladet. De s√łrger nemlig for, at der ikke bliver skabt en vakuum og dermed kl√¶bning til kniven.

Smedet i Japan

En rigtig japansk kniv er naturligvis fremstillet efter japanske metoder. Denne japanske kniv tager lige det hele et n√łk opad; den er nemlig smedet i Japan. Helt konkret foreg√•r fremstillingen i en by, der hedder Sakai. Her st√•r fabrikanten, MAC, for at fremstille knivsbladene efter de japanske traditioner, der stammer fra smedningen af samuraisv√¶rd tilbage for mange √•rhundrede siden.

Knivsbladet bliver naturligvis smed i rustfrit st√•l med et h√łjt indhold af kul, s√• det bliver til carbonst√•l. Kulindholdet er vigtigt, fordi det ikke bare bidrager til at g√łre knivene rustfri, men ogs√• g√łr dem langt mere holdbare og skarpe.

Holdbarheden forst√¶rkes af de legeringer, som knivsbladet har af stoffer som blandt andet volfram, molybden og vanadin. De er p√• ingen m√•der skadelige, men indarbejdes i st√•let for at g√łre kniven ekstra robust og naturligvis ogs√• rustfri helt ned til knivs√¶ggen.

5 ud af 5 stjerner

Der er ikke et t√łrt √łje, n√•r MAC Mighty Japansk Santoku anmeldes af de kunder, der har k√łbt den. I skrivende stund vurderer de nemlig i gennemsnit kniven til 5 ud af 5 stjerner. Det vil sige, at der ikke er en eneste af anmelderne, der har vurderet denne japanske allroundkniv som mindre end fremragende.

Den roses blandt andet for at v√¶re meget skarp og for at ligge godt i h√•nden. Som vi tidligere har v√¶ret inde p√•, er det utrolig vigtigt, at man har et godt greb om kniven, fordi det er sikrer kontrol og √łget pr√¶cision i sit arbejde med den. Dertil falder der ogs√• ros af til lufthullerne, som s√łrger for, at man kan arbejde effektivt uden, at maden kl√¶ber sig fast til kniven.

Disse anmeldelser spiller naturligvis en afg√łrende rolle i udv√¶lgelsen af lige netop MAC Migthy Japansk Santoku som den bedste japanske allroudkniv.

Ushi Santoku Kokkekniv – Bedste japanske kokkekniv

Santoku kokkekniv

Dr√łmmer du om at anskaffe dig en samling af de bedste japanske knive? S√• er det altid godt at starte med kokkekniven; den er grundelementet i en god knivsamling, og kan bruges til de fleste opgaver, indtil man investerer i knive lavet til s√¶rpr√¶gede opgaver.

Titlen som den bedste japanske kokkekniv g√•r her i artiklen til Ushi Santoku. Det er en kokkekniv fra Yugana Ushi, som er fremstillet i damaskus st√•l. Ligesom med den f√łrste fremh√¶vede kniv, er st√•let i 67 lag, men h√•rdheden er lige lidt mindre p√• 60 HRC (dog +/- 2 HRC).

Skær problemfrit med lufthuller

Ligesom med ovenstående japanske kniv fra MAC, har denne model fra Ushi også lufthuller på knivsbladet. Der er tale om mindre ovale fordybninger, som er jævnt fordelt langs knivsæggen. Effekten af disse er naturligvis den samme som ved kniven ovenfor.

De sikrer nemlig, at maden ikke kl√¶ber sig fast til kniven, som det typisk vil h√¶nde, hvis ikke der er lufthuller eller andre uj√¶vnhed i knivsbladet. Det kan effektivisere din snitning af gr√łntsager eller sk√¶ring af k√łd gevaldigt, og g√łre den n√¶r problemfri, fordi kniven ikke hele tiden skal holder p√• maden.

Lang holdbarhed og 5 års garanti

Qua materialevalget og fremstillingsmetoden er det her naturligvis en utrolig holdbar kniv. Det er trods alt en af fordelene ved at investere i japanske knive. N√•r de er fremstillet korrekt, s√• kan de holde i evigheder, og det kan g√łre den lidt h√łjere indk√łbspris alle pengene v√¶rd.

Hos Ushi er man ikke i tvivl om, at det her er en holdbar japansk kokkekniv. Derfor tilbyder de 5 års garanti, så du det næste halve årti kan klage til dem, hvis der skulle vise sig at være problemer med den. Samtidig er der også gratis returnering, så du kan få pengene tilbage uden ekstra omkostninger, hvis det skulle vise sig, at kniven ikke levede op til forventningerne.

Det er lige netop s√•danne ting som disse, der understreger, at der er tale om en kniv af h√łj kvalitet. Af samme √•rsag f√•r den en plads p√• listen her som den bedste japanske kokkekniv.

Fiskars Edge Debakniv – Bedste japanske debakniv

Fiskars Edge debakniv

Japanske knive kan tage fire former; Santoku, Gyuto, Nakiri og Deba. Sidstn√¶vnte er lavet specifikt til at sk√¶re og filetere fisk, men bruges ogs√• af mange til at h√•ndtere gr√łntsager. Uanset om du planl√¶gger at bruge den til det ene eller det andet, s√• er dette den bedste japanske debakniv.

Unikt design og japansk stål

Fiskars Edge Debakniv har et unikt design med sit sorte knivsblad, som man ikke ser p√• ret mange andre knive. Det er lavet af japansk rustfrit st√•l, men har ikke helt samme h√•rdhed, som nogle af de andre knive vi har pr√¶senteret her p√• listen. Det g√łr dog ikke s√• meget, da fisk og gr√łntsager typisk ikke vil t√¶re lige s√• h√•rdt p√• kniven, som andre opgaver kan g√łre.

Dertil er det værd at bemærke, at knivsbladet er belagt med en non-stick-belægning, som vi kender det fra pander og gryder. Traditionelt set bliver det brugt på disse for at undgå, at maden brænder på eller klistrer sig fast til overfladen under tilberedningen.

For Fiskars’ japanske knivs vedkommende handler det naturligvis ikke om at undgå, at maden brænder på. Det handler derimod om at sikre, at det ikke klistrer fast til knivsbladet. Det har man således valgt at håndtere med en non-stick-belægning, hvor nogle af de ovenstående knive har fået lavet fordybninger, der kan agere som lufthuller.

H√•ndterbar st√łrrelse og udformning

Der er her tale om en relativ lille kniv, hvor bladl√¶ngden blot er 12 centimeter. Det g√łr den noget mere h√•ndterbar, hvilket er guld v√¶rd, n√•r man eksempelvis skal filetere fisk eller sk√¶re mindre gr√łntsager. Samtidig er h√•ndtaget hverken for stort eller sm√•t, hvilket betyder, at du hele tiden kan holde et godt greb om kniven, uden at tabe den eller miste kontrollen.

5 ud af 5 stjerner

Vi snupper endnu en japansk kniv, der er blevet rost til skyerne af dem, der har anmeldt den. Hos KitchenOne får den nemlig 5 ud af 5 stjerner i gennemsnit Рså der er ikke meget mere at komme efter. Anmelderne roser Fiskars Edge Debakniven for at være meget skarp, let at bruge og ikke mindst meget håndterbar.

Blandt andet skriver Kirsten Schnell, at hun f√łler, at den lille kniv er ‚ÄĚhurtigere‚ÄĚ end nogle af de st√łrre japanske knive fra Fiskars i deres Edge-serie. Det kan virke underligt at beskrive en kniv som hurtigere, men det handler netop om den kontrol og det greb man har over den. Jo bedre det er, jo mere effektivt kan man arbejde.