Hvis der er noget de er kendt for i Japan, så er det deres køkken og ikke mindst måden de dyrker deres køkkenknive på. Derfor er det intet under, at der er stadig flere lande, hvor man tager de japanske knive til sig. Et af disse lande er Danmark, og det er nok årsagen til, at du er havnet her i artiklen.
Vi vil vældig gerne hjælpe dig med at finde de bedste japanske knive, og derfor har vi lavet denne lille bedst i test oversigt. Nedenfor vil du nemlig bliv præsenteret for intet mindre end 6 fantastiske japanske knive (og knivsæt), som hver især brillerer i deres kategori.
Det betyder, at du nemt og hurtigt kan få et overblik over, hvilke japanske knive, der er de bedste – og dermed hvilke du bør overveje at købe. Uanset størrelsen på dit budget og typen af kniv du leder efter, tør vi godt garantere, at du nok skal finde den helt rigtige japanske kniv nedenfor.
I forbindelse med præsentation af de bedste japanske knive, vil du også kunne klikke dig direkte ind til en dansk webshop, der forhandler den pågældende kniv. Det er webshops, som vi ingen kvaler har ved at anbefale, og du kan af og til også være heldig at finde deres japanske knive på tilbud. Samtidig har flere af dem også diverse slibeudstyr, som du kan overveje at købe med. Dermed kan du selv stå for det, når det bliver aktuelt med slibning af dine japanske knive.
Indholdsfortegnelse
ToggleQknives Gyuto Black Series – Bedste japanske kniv
Først på listen over de bedste japanske knive har vi denne Gyuto Black Series. Den kommer fra det danske mærke Gyuto, men den er fremstillet fuldstændig efter den japanske Damaskusmetode, hvor man smeder stålet lag på lag, så det får en styrke og skarphed, som de færreste andre knive kan tilbyde.
67 lag af carbonstål
Helt konkret har denne japanske kniv 67 lag af carbonstål, som ikke bare gør den utrolig slidstærk, holdbar og skarp, men som også sikrer en meget fornuftig vægt på blot 244 gram. Selve knivsbladet måler 21 centimeter, hvilket er en god længe, og dertil kommer der et skæfte på 12 centimeter. Det er således på ingen måder en lille kniv.
Det helt unikke stål opnår en vurdering på 62 HRC på Rockwell-skalaen. Det er en skala, der måler hårdheden af materialer, og 62 er meget højt for en køkkenkniv. Typisk vil den gennemsnitlig kniv produceret efter europæiske metoder maksimalt score mellem 50 og 55 HRC.
Hårdheden sikrer, at kniven kan holde til langt det meste. Samtidig betyder det, at der også er tale om en kniv, der holder skarpheden længe. Det er naturligt nok; jo hårdere noget er, jo mindre vil det blive påvirket af at komme i kontakt med andre ting. Derfor vil skarpheden af knivsæggen på 15 grader holde ved længere end ved mindre hårde knive.
Det er også årsagen til at slibning af japanske knive ikke er noget, der foregår lige så ofte som ved andre knive. Det betyder dog også, at der ofte skal lidt mere til, for at få kniven til at være helt skarp.
En alsidig kniv af høj kvalitet
Som du givetvis kan se på billedet, er håndtaget på Qknives Gyuto Black Series udformet på en helt særlig vis. Det er nemlig lavet således, at det følger konturerne på en gennemsnitlig hånd. Denne ergonomi bidrager naturligvis til, at kniven ligger bedre i hånden.
Det betyder, at til trods for størrelsen, så er det her en japansk kniv, som du har fuld kontrol over, når du holder den. Det hjælpes også på vej af den relativt lave vægt og ikke mindst den gode balance i kniven. Du kan derfor bruge den til både at snitte og hakke grøntsager, skære kød og filetere fisk, hvis det skulle være.
Grundet denne alsidighed og den i øvrige kvalitet, er vi ikke et sekund i tvivl om, at det her i den grad er en af de bedste japanske knive. Skulle du kun købe én japansk kniv, er det derfor også denne, vi ville anbefale.
Qknives The Complete Set Black Series – Bedste japanske knivsæt
Qknives laver naturligvis ikke kun én kniv. Der er mange forskellige knive, som er af mindst lige så høj kvalitet som Gyuto-modellen ovenfor – og de kan købes som et sæt. Derfor kommer det næppe som en overraskelse, at Qknives The Complete Set Black Series vinder titlen som det bedste japanske knivsæt.
Det består af 4 forskellige knive; en Gyutokniv (som den vi introducerede ovenfor), en Santokukniv, en utility kniv og en urtekniv. Det vil sige, at du reelt set får en kniv i alle de størrelser og formål, som det gennemsnitlige køkken har brug for. Det eneste man kunne komme til at savne, var naturligvis en japansk brødkniv, men det er ikke noget, man gør sig så meget i, fordi de typisk ikke behøver hårdheden i samme grad, som de andre knivtyper.
67 lag af carbonstål og ergonomisk håndtag
Fordi alle de 4 knive er en del af den såkaldte Black Series fra Qknives, er det i bund og grund det samme man kan sige om dem. De har nemlig også et knivsblad, der er fremstillet af carbonstål i 67 lag, som opnår en hårdhed på 62 HRC. Det sikrer den samme skarphed og lange holdbarhed, som er så vigtig i en japansk kniv.
Håndtaget er også lavet på samme ergonomiske vis, hvilket vil sige, at både de små og store knive har et skæfte, der er formet efter hånden. Materialet er såkaldt G-10 Komposit, som ikke bare er robust, men også vandafvisende, hvilket betyder, at du ikke skal være bange for at tabe kniven ud af hænderne, hvis den skulle blive våd.
Denne kontrol er naturligvis meget vigtig, fordi den tillader præcis skæring og snitning – uanset knivstørrelse. Det er værd at bemærke, at Qknives også har andre japanske knivsæt, blandt andet et ved navn Original Series, som er lidt billigere, hvis ovenstående falder uden for budget.
Satake Santoku – Bedste billige japanske kniv
Man behøver ikke at være meget nørdet i et køkken for at kunne drømme om en japansk kniv. Men man skal muligvis gå ret meget op i sin madlavning, før man synes, at det er værd at bruge 1.000 kr. og opefter per kniv. Det er ikke usædvanligt at støde på japanske knive, der koster 2.000 kr., 3.000 kr. eller sågar mere.
Heldigvis er der også mulighed for at finde en billig japansk kniv – i hvert fald set i forhold til, hvor dyre de kan være. En af disse er denne Satake Santoku, som er en japansk kokkekniv fremstillet i rustfrit stål af højeste kvalitet og med højt indhold af kul (carbon).
Lækkert og gennemtænkt design
Kniven er ikke bare fremstillet efter japanske metoder med carbonstål og høj skarphed, de har også designet den, så, man ikke er i tvivl om, at der er tale om en japansk kniv. Det kommer både til udtryk gennem håndtaget, der er fremstillet i magnolietræ, og knivsbladet med sin helt særlige udformning og japanske tegn.
Samtidig er det værd at bemærke, hvordan knivsbladet er tilpas bredt til, at man kan holde om skæftet uden, at knoerne støder på skærebrættet. Det giver god mulighed for at skære og snitte meget præcist uden at gå ned på effektiviteten. Noget der i den grad også bliver værdsat i det japanske køkken.
4,7 ud af 5 stjerner
Hos webshoppen, KitchenOne, hvor kniven blandt andet bliver forhandlet, har kunderne mulighed for at skrive anmeldelser af de knive, de har købt. Det er der i skrivende stund et håndfuld, der har gjort, og de har i gennemsnit vurderet den til 4,7 ud af 5 stjerner.
Satake Santoku bliver blandt andet beskrevet som værende drønskarp, og som en særdeles god kniv. Særligt bemærkelsesværdigt er det, at kunderne mener, at den nemt kan konkurrere – eller sågar udkonkurrere – mange af de noget dyrere japanske knive.
Denne vurdering er naturligvis meget sigende om kniven, og det er da også årsagen til, at den her bliver kåret som den bedste billige japanske kniv.
MAC Mighty Japansk Santoku – Bedste japanske allroundkniv
Hvis du er på udkig efter den bedste japanske allroundkniv, så ville vi slå et slag for denne MAC Mightly Japansk Santoku. Det er en type af kniv, som generelt er anerkendt som den mest alsidige i køkkenet, og det er naturligvis medvirkende til at gøre den til en god allroundkniv.
Effektiv skæring uden klæbning til kniven
Samtidig har man designet den således, at det, der skæres – hvad end det så er grønstager, kød, frugt eller noget andet – ikke klæber fast til siden af kniven. Det problem løses ved hjælp af de såkaldte luftskær eller mindre fordybninger i siden af knivsbladet. De sørger nemlig for, at der ikke bliver skabt en vakuum og dermed klæbning til kniven.
Smedet i Japan
En rigtig japansk kniv er naturligvis fremstillet efter japanske metoder. Denne japanske kniv tager lige det hele et nøk opad; den er nemlig smedet i Japan. Helt konkret foregår fremstillingen i en by, der hedder Sakai. Her står fabrikanten, MAC, for at fremstille knivsbladene efter de japanske traditioner, der stammer fra smedningen af samuraisværd tilbage for mange århundrede siden.
Knivsbladet bliver naturligvis smed i rustfrit stål med et højt indhold af kul, så det bliver til carbonstål. Kulindholdet er vigtigt, fordi det ikke bare bidrager til at gøre knivene rustfri, men også gør dem langt mere holdbare og skarpe.
Holdbarheden forstærkes af de legeringer, som knivsbladet har af stoffer som blandt andet volfram, molybden og vanadin. De er på ingen måder skadelige, men indarbejdes i stålet for at gøre kniven ekstra robust og naturligvis også rustfri helt ned til knivsæggen.
5 ud af 5 stjerner
Der er ikke et tørt øje, når MAC Mighty Japansk Santoku anmeldes af de kunder, der har købt den. I skrivende stund vurderer de nemlig i gennemsnit kniven til 5 ud af 5 stjerner. Det vil sige, at der ikke er en eneste af anmelderne, der har vurderet denne japanske allroundkniv som mindre end fremragende.
Den roses blandt andet for at være meget skarp og for at ligge godt i hånden. Som vi tidligere har været inde på, er det utrolig vigtigt, at man har et godt greb om kniven, fordi det er sikrer kontrol og øget præcision i sit arbejde med den. Dertil falder der også ros af til lufthullerne, som sørger for, at man kan arbejde effektivt uden, at maden klæber sig fast til kniven.
Disse anmeldelser spiller naturligvis en afgørende rolle i udvælgelsen af lige netop MAC Migthy Japansk Santoku som den bedste japanske allroudkniv.
Ushi Santoku Kokkekniv – Bedste japanske kokkekniv
Drømmer du om at anskaffe dig en samling af de bedste japanske knive? Så er det altid godt at starte med kokkekniven; den er grundelementet i en god knivsamling, og kan bruges til de fleste opgaver, indtil man investerer i knive lavet til særprægede opgaver.
Titlen som den bedste japanske kokkekniv går her i artiklen til Ushi Santoku. Det er en kokkekniv fra Yugana Ushi, som er fremstillet i damaskus stål. Ligesom med den første fremhævede kniv, er stålet i 67 lag, men hårdheden er lige lidt mindre på 60 HRC (dog +/- 2 HRC).
Skær problemfrit med lufthuller
Ligesom med ovenstående japanske kniv fra MAC, har denne model fra Ushi også lufthuller på knivsbladet. Der er tale om mindre ovale fordybninger, som er jævnt fordelt langs knivsæggen. Effekten af disse er naturligvis den samme som ved kniven ovenfor.
De sikrer nemlig, at maden ikke klæber sig fast til kniven, som det typisk vil hænde, hvis ikke der er lufthuller eller andre ujævnhed i knivsbladet. Det kan effektivisere din snitning af grøntsager eller skæring af kød gevaldigt, og gøre den nær problemfri, fordi kniven ikke hele tiden skal holder på maden.
Lang holdbarhed og 5 års garanti
Qua materialevalget og fremstillingsmetoden er det her naturligvis en utrolig holdbar kniv. Det er trods alt en af fordelene ved at investere i japanske knive. Når de er fremstillet korrekt, så kan de holde i evigheder, og det kan gøre den lidt højere indkøbspris alle pengene værd.
Hos Ushi er man ikke i tvivl om, at det her er en holdbar japansk kokkekniv. Derfor tilbyder de 5 års garanti, så du det næste halve årti kan klage til dem, hvis der skulle vise sig at være problemer med den. Samtidig er der også gratis returnering, så du kan få pengene tilbage uden ekstra omkostninger, hvis det skulle vise sig, at kniven ikke levede op til forventningerne.
Det er lige netop sådanne ting som disse, der understreger, at der er tale om en kniv af høj kvalitet. Af samme årsag får den en plads på listen her som den bedste japanske kokkekniv.
Fiskars Edge Debakniv – Bedste japanske debakniv
Japanske knive kan tage fire former; Santoku, Gyuto, Nakiri og Deba. Sidstnævnte er lavet specifikt til at skære og filetere fisk, men bruges også af mange til at håndtere grøntsager. Uanset om du planlægger at bruge den til det ene eller det andet, så er dette den bedste japanske debakniv.
Unikt design og japansk stål
Fiskars Edge Debakniv har et unikt design med sit sorte knivsblad, som man ikke ser på ret mange andre knive. Det er lavet af japansk rustfrit stål, men har ikke helt samme hårdhed, som nogle af de andre knive vi har præsenteret her på listen. Det gør dog ikke så meget, da fisk og grøntsager typisk ikke vil tære lige så hårdt på kniven, som andre opgaver kan gøre.
Dertil er det værd at bemærke, at knivsbladet er belagt med en non-stick-belægning, som vi kender det fra pander og gryder. Traditionelt set bliver det brugt på disse for at undgå, at maden brænder på eller klistrer sig fast til overfladen under tilberedningen.
For Fiskars’ japanske knivs vedkommende handler det naturligvis ikke om at undgå, at maden brænder på. Det handler derimod om at sikre, at det ikke klistrer fast til knivsbladet. Det har man således valgt at håndtere med en non-stick-belægning, hvor nogle af de ovenstående knive har fået lavet fordybninger, der kan agere som lufthuller.
Håndterbar størrelse og udformning
Der er her tale om en relativ lille kniv, hvor bladlængden blot er 12 centimeter. Det gør den noget mere håndterbar, hvilket er guld værd, når man eksempelvis skal filetere fisk eller skære mindre grøntsager. Samtidig er håndtaget hverken for stort eller småt, hvilket betyder, at du hele tiden kan holde et godt greb om kniven, uden at tabe den eller miste kontrollen.
5 ud af 5 stjerner
Vi snupper endnu en japansk kniv, der er blevet rost til skyerne af dem, der har anmeldt den. Hos KitchenOne får den nemlig 5 ud af 5 stjerner i gennemsnit – så der er ikke meget mere at komme efter. Anmelderne roser Fiskars Edge Debakniven for at være meget skarp, let at bruge og ikke mindst meget håndterbar.
Blandt andet skriver Kirsten Schnell, at hun føler, at den lille kniv er ”hurtigere” end nogle af de større japanske knive fra Fiskars i deres Edge-serie. Det kan virke underligt at beskrive en kniv som hurtigere, men det handler netop om den kontrol og det greb man har over den. Jo bedre det er, jo mere effektivt kan man arbejde.