Der er ikke noget så flot som en ren og velholdt træterrasse. For mange er det en naturlig forlængelse af hjemmet, som indtages så snart temperaturerne udenfor stiger og solen for alvor får fat. Men en træterrasse holder sig ikke flot og indbydende helt af sig selv. I modsætning til os, der kan trække inden døre, når vejret bliver koldt og vådt, så bliver terrassen udsat for al slags vind og vejr. Det kan sætte sine tydelige spor, men skulle din ellers så flotte tagterrasse være blevet grøn af alger eller blot trænge til lidt nyt liv? Så er der heldigvis også råd for det.

FÅ ET UFORPLIGTENDE TILBUD OG SPAR 40%

Fra grim og glat til smuk og holdbar

En ren terrasse er en flot terrasse. Og en ren terrasse indbyder ikke blot til mange timers ophold i solen, men har også en væsentligt længere levetid end en terrasse fuld af snavs, mos og alger. Og ud over at det kan få træterrassen til at se kedelig og trist ud, så kan det også være glat og farligt at færdes på en snavset træterrasse. For slet ikke at tale om, at det kan medføre råd i træet, som i værste fald kan ødelægge hele terrassen. Det gælder derfor om at holde sin træterrasse smuk og ren. En opgave du sagtens selv kan udføre – eller du kan alliere dig med et professionelt firma.

Gør-det-selv terrasserens …

Inden du for alvor kan nyde sol, sommer og sangria fra terrassen, bør du overveje om den nu også er helt klar til de – forhåbentlig – kommende varme måneder. For nøjagtig lige som resten af din bolig, skal udendørsarealer som netop en terrasse også plejes og passes. Og du kan sagtens gøre det selv, hvis du følger vores simple guide herunder:

1. Rengøring

Start med at rengøre træterrassen ved at fjerne eventuel olie eller træbeskyttelse, som terrassen tidligere er behandlet med. Det gøres nemmest ved at skrubbe den med en grov børste eller kost. Er der særligt genstridige områder, kan du overveje at bruge en højtryksrenser – men vær opmærksom på, at den kan gøre mere skade end gavn, så overvej at anvende en såkaldt patio cleaner i forbindelse med. Er dette ikke nok til at rense terrassen grundigt ned, så kan du vælge at ty til særlig trærens. Efter rengøringen skal du være opmærksom på, om træet har rejst sig. Er det tilfældet, så kan du eventuelt slibe efter med sandpapir. Inden du fortsætter til trin to, bør du lade terrassen tørre imellem 6 og 8 timer.

2. Tjek terrassens tilstand

Når din træterrasse står helt renset for både mos, alger og andet skidt og snavs, så bør du tjekke den efter for eventuelt råd. Det gør du nemmest ved at stikke en syl eller en lille skruetrækker forsigtigt ned i træet rundt omkring på terrassen, for at se om det er blødt og smuldrende. Ofte kan det også ses med et blotte øje, hvis der er områder der står til at skulle udskiftes.

3. Tjek søm og skruer

Som årene går, kan søm og skruer godt bevæge sig. Og de bevæger sig som regel opad. Det betyder, at det kan være farligt at færdes på terrassen – ikke mindst på bare tæer, som er en del af manges garderobe om sommeren. Sørg derfor for at gennemgå terrassen og stram alle de skruer og bank alle de søm, der måtte ”stikke” op rundt omkring på din tagterrasse, så du er sikker på, at de sidder som de skal.

4. Beskyt træet mod det danske vind og vejr

Slut af med at give din terrasse en god omgang beskyttelse, så den er helt klar til de næste mange måneder. Det kan enten være olie eller decideret træbeskyttelse med eller uden pigment. Sørg endelig for at smøre rigeligt på, og fordel det omhyggeligt i træårernes retning med en god, bred pensel. Husk også enderne på træet, der ofte suger en del mere end de store flader.

De bedste tidspunkter at rense træterrassen er når den ikke er i brug. For mange vil det optimale være at rense den inden sæsonen for alvor går i gang – det vil sige om foråret. Men det kan også være en god idé at gøre det om efteråret, så den er klar til vinterens vejr. Når det gælder efterbehandlingen med olie, træbeskyttelse eller maling, så sørg for at træet er helt tørt inden du går i gang. Det skal gerne have en fugtighed under 15 procent, for at sikre det bedste resultat.

… eller overlad det til eksperterne

Har du ikke tid, lyst eller kræfter til at gå i gang med at rense træterrassen selv? Så fortvivl ikke! For der findes en lang række firmaer rundt omkring i landet, der har specialiseret sig i at ren- og klargøre træterrasser i alle størrelser. Fremgangsmåden afhænger af hvilken stand din terrasse er i, men som udgangspunkt starter man med at opmåle størrelsen inden man renser træværket og dermed fjerne både alger, mos og andre uønskede belægninger. Det sker yderst nænsomt, så træet ikke beskadiges under arbejdet. Derefter påføres træterrassen en desinficering, der har til formål at nedbryde eventuelle rester af belægninger og snavs, der måtte sidde blandt andet imellem fugerne. Så snart træet på terrassen er tørt, afsluttes der med en grundig imprægnering. Den er med til at sikre at din træterrasse vil holde sig endnu bedre i endnu flere år fremover, da det lukker træets overflade og lægger en særlig beskyttelse. Og nu er din træterrasse klar til at I kan nyde synet og ikke mindst sommeren.

Fordele ved en træterrasserens

Der er mange fordele ved at få renset træterrassen. Den mest åbenlyse er også den mest synlige: Nemlig at den bliver flot at se på, og nærmest får et helt nyt liv. Men der er også andre fordele:

  • En terrasse der er næsten så god som ny
  • Ingen mos, alger eller snavs der gør terrassen glat at færdes på
  • Større modstandsdygtighed
  • Mere slidstærk og holdbar

Der er derfor ingen grund til ikke blot at gå i gang. Og hellere i dag end i morgen!

FÅ ET UFORPLIGTENDE TILBUD OG SPAR 40%