Vægdrivhus Test 2024 – 7 Vægdrivhuse i Alle Størrelser

vægdrivhus

Drømmer du om at dyrke dine egen grøntsager? Plukke søde tomater, sprøde agurker og masser af lækre krydderurter, og invitere familie og venner på lækkerier af egen avl sommeren igennem? Så er et vægdrivhus måske løsningen! Men hvilke muligheder er der? Og hvad skal du vælge? Lad os guide dig igennem nogle af de bedste vægdrivhuse netop nu!

Vægdrivhuset – den perfekte løsning for dig med lidt plads

Har du grønne fingre, men ikke så meget plads at dyrke det på? Så fortvivl ikke! For der findes andre løsninger end store urtehaver, smukt arrangerede højbede og drivhuse med plads til grøntsager nok til et mindre kollektiv. I stedet bør du overveje et såkaldt vægdrivhus. Som navnet antyder er det er drivhus, der er placeret op ad en væg – i modsætning til de klassiske drivhuse, der typisk står ude i haven eller i forbindelse med en urtehave. De fås i alle størrelser. Fra det helt lille vægdrivhus på under 1 kvadratmeter, til mere rummelige af slagsen over 12 kvadratmeter. Og de er et oplagt valg til både altanen, terrassen og rækkehuset, hvor der ikke er så meget plads – men sol nok til at dyrke lige det du allerhelst vil!

Fordele ved at vælge et vægdrivhus

Med et vægdrivhus har du mulighed for at dyrke alle tænkelige former for planter, blomster og ikke mindst grøntsager. Nøjagtig som det er tilfældet med et almindeligt drivhus. Den eneste forskel er, at det naturligvis blot er lidt mindre. Til gengæld er der en lang række fordele ved at vælge et vægdrivhus. Dels er det yderst pladsbesparende og fylder kun ganske få kvadratmeter – men det giver også en unik mulighed for at du kan dyrke dine planter indenfor rækkevidde, og dermed slipper for at skulle ud i regnen eller over græsplæner og stier for at plukke dagens høst til salatskålen.

Endelig er der også den klare fordel, at der med et vægdrivhus er en næsten konstant varme på grund af dets placering op af en husmus. Om dagen vil solen skinne og tilføre varme, og om natten vil muren afgive varme til dine planter, hvilket skaber et optimalt klima til at dyrke alt fra agurker og auberginer til tomater og chili.

Størrelser og modeller til ethvert ønske og behov

Men et er at have taget en beslutning om, at investere i et vægdrivhus. Et andet er at vælge det rigtige. For der er mange overvejelser du skal gøre dig, og som kan være afgørende for, om du får det optimale udbytte og glæde ud af din investering – eller om det ender med at blive mere sur pligt end sprøde grøntsager. Det vigtigste er at dit kommende vægdrivhus matcher dine ønsker og behov. Du bør derfor gøre dig overvejelser om, hvad du ønsker at dyrke i det.

Drømmer du om at blive selvforsynende i frugt og grønt, skal der et vægdrivhus af en vis størrelse til. Det kunne for eksempel være dette model 11900 fra Helena, der må regnes for at være Rolls Roycen inden for vægdrivhuse:

Helena 11900

Med en imponerende størrelse på godt 12 kvadratmeter, kan det anvendes både som drivhus og som en lille hyggelig havestue, hvor sommeren kan forlænges til langt ind i efteråret. Det er fremstillet i stærke anodiserede aluminiumsprofiler, der giver et fremragende lysindfald og med store skydedøre med lås, der både kan placeres foran eller i en af gavlene. Alt efter hvad der passer dig bedst. Og så er det pågældende vægdrivhus sort, hvilket er relativt nyt indenfor drivhuse og vægdrivhuse på det danske marked.

Ønsker du derimod blot at dyrke lidt tomater til salaten, et par krydderurter og måske nogle smukke blomster? Så behøver du ikke kaste dig ud i en større investering. Her kan mindre sagtens gøre det, og der findes en lang række gode bud på små vægdrivhuse til absolut fornuftige priser Vi guider dig gennem nogle af disse længere nede på siden.

Dermed sagt, at det er først og fremmest, er vigtigt at gøre sig klart, hvor meget plads man har – og hvor meget plads man ønsker at afsætte til projekt drivhus. Og som allerede nævnt, findes vægdrivhuse heldigvis i alle størrelser. Og der er også et der passer til både din plads og dine ønsker.

Dyrk det meste på blot få kvadratmeter

Hører du til dem, der brændende gerne vil dyrke grøntsager og krydderurter selv, men ikke har så meget plads, så findes der en række vægdrivhuse som kun fylder ganske få kvadratmeter. De kan både anvendes på altanen og den lille terrasse og kan snildt give en masse glæde og dejligt, sprøde lækkerier – selv om de ikke gør det store væsen af sig. Det gælder for eksempel dette Ida vægdrivhus der blot måler 105×84,5×46 cm:

Vægdrivhus sølv 145x80x50 cm

Det er fremstillet i hård plast  og er udstyret med to låger og en enkelt hylde. Det gør dette vægdrivhus særligt velegnet til forspiring, ligesom det også kan anvendes til at dyrke grøntsager i, når temperaturene tillader det. Og når sæsonen er slut, kan det med fordel anvendes til opmagasinering.

Endelig er der også denne fine model, som er et glimrende valg til den lille have med store drømme:

Halls vægdrivhus inkl. sokkel

Det måler blot 0,9 kvadratmeter og er fremstillet i aluminium og glas med en simpel skydedør og et enkelt vindue i taget.

Fælles for alle de nævnte modeller er, at de kan placeres stort set hvor som helst – også hvor der er minimalt med plads. Og dermed er det muligt at udleve sin drøm om grønne fingre og hjemmedyrkede grøntsager, også selv om man måske kun har en altan, en balkon eller en lille gårdhave.

Ida vægdrivhuset giver dig plads til mere

Skulle du imidlertid have mere plads at give af – og et ønske om at dyrke et lidt større udvalg af grøntsager, findes der flere modeller at vælge imellem på markedet. Her er Ida-modellerne et godt valg, da de kan byde på et godt og anvendeligt dyrkningsareal – ikke mindst set i lyset af, hvor meget plads de optager. De er udført i tynde aluminiumsprofiler, der ikke spærrer unødigt for solen – og så kan du selv vælge, om du ønsker skydedørene placeret i hver sin gavl eller i stedet foretrækker en dobbelt skydedør midt på vægdrivhuset. Samtidig har netop disse vægdrivhuse også en imponerende indvendig højde, som giver fantastisk mulighed for at udnytte hele det indvendige areal, hvilket er godt til at dyrke tomater. Ida vægdrivhusene findes i flere størrelser. Blandt andet Ida 6500 med målene 3,24×2,01×2,21 meter:

Ida 6500 alu

Og ”storesøsteren” Ida 7800 på 3,87×2,01×2,21 meter:

Ida 7800 alu

Disse drivhuse er stort set ens – men rummer henholdsvis 6,5 og 7,8 kvadratmeter, og måske kan det godt betale sig, at vælge den største model, hvis man gerne vil kunne plukke lidt forskelligt fra sit drivhus hen over sommeren.

Søger du et vægdrivhus med plads til lidt af det hele?

Udvalget af vægdrivhuse er både stort og varieret. Fra de helt små, hvor der lige kan stå et par plantesække til de lidt større modeller med plads til et større udvalg af planter og blomster. Men har du brug for endnu mere plads, og drømmer du om at bruge dit drivhus til både grøntsager og som et hyggeligt samlingspunkt? Så er der bestemt også mulighed for det. Også når det gælder vægdrivhuse.

Halls Royal byder således indenfor til et groareal på op til 7,2 kvadratmeter. Der er derfor god plads til at dyrke lige det du allerhelst vil. Vægdrivhuset leveres med hele 2 vinduer som standard, men med mulighed for at bestille yderligere vinduer, hvis der er behov for det.

Du finder det lige her:

Halls Royal 612 m/ 3 mm glas og integreret fundament

Det er fremstillet i aluminium og isat 3 mm glas – og så fås det også i en mindre model på knap 5 kvadratmeter, hvis behovet ikke er helt så stort.

Sort er det nye … sort!

Der var en gang hvor et drivhus pr. definition så ud på en måde. Det var først og fremmest firkantet – og så var det fremstillet i den blankeste aluminium, der gav genskær og glimtede i solen. Men

gennem de senere år har vægdrivhusene for alvor fået fodfæste i vores haver, på vores terrasser og sågar altaner. Og det samme gælder nye nuancer, der har givet de blanke profiler kamp til stregen. Således kan man i dag få en række drivhuse i både grøn og sort. Skal der være grønt både ude og inde, er dette Halls vægdrivhus et godt bud:

Halls Altan 3

Med en størrelse på blot 1,3 kvadratmeter optager det minimalt plads, samtidig med, at det giver stort set de samme muligheder som et klassisk drivhus.

Især de sorte modeller er populære da de passer rigtig godt til den måde vi i øvrigt indretter os og bor på. Og et sort drivhus – eller vægdrivhus – er på en gang både diskret, elegant og klassisk i sit udtryk. Så man kan godt sige, at sort er det nye sort! Ikke mindst når det gælder indretningen af vores udearealer. Et af de firmaer, der er har taget denne trend til sig, er Juliana, der med deres Veranda-serie tilbyder vægdrivhuse i flere forskellige størrelser. Blandt andet det på en gang rummelige og meget lidt pladskrævende Juliana vægdrivhus på 4,4 kvadratmeter:

Juliana Veranda

Det er udstyret med 3 mm sikkerhedsglas i siderne og taget består af 10 mm polycarbonat. Som noget ganske særligt for netop denne model, medfølger der er sidevindue til drivhuset, som er med til at sikre at ventilationen inden i er optimal på væksten af planterne, lige som der også er vippebeslag på den monterede tagrende, så det er nemt og enkelt at rense den for blade og andet skidt. Ud over at fås i en grå/sort farvevariant, kan det også fås i farvekombinationen alu/sort.

Vælg kvalitet, når du vælger vægdrivhus

Der er altså både modeller, størrelser og farver nok at vælge imellem, og det kan let tage pusten fra selv den mest ihærdige grøntsags avler. Ud over at besluttet hvor stort et vægdrivhus du skal have, samt hvilken model og farve du ønsker det i, er der også en række andre ting, du med fordel kan være ekstra opmærksom på.

Det gælder først og fremmest kvaliteten. Og hvad er god kvalitet så, når det kommer til et drivhus? Kigger man på drivhusets ramme, er det som oftest fremstillet i aluminium, som kan være lakeret eller ikke. Er det drivhus du har i kikkerten fremstillet af anodiserede aluminiumsprofiler, er det et stort plus. Ud over at være dekorativ, hærder en sådan anodisering nemlig aluminiummet og gør det mere modstandsdygtigt overfor både slid og korrosion. Der findes dog også vægdrivhuse i træ, men disse kræver en del mere vedligeholdelse. Og så kan det være godt lige at kaste blikket mod drivhusets tag og se, om der skulle være et eller flere vinduer, der kan åbnes der. Det kan være praktisk på de helt varme sommerdage, hvis man vil undgå at planterne dør af varme.

Glas eller polycarbonatplader?

Ud over selve ”stellet”, består et vægdrivhus også af nogle ruder. Disse er typisk i glas, men der findes også modeller, hvor det er muligt at vælge polycarbonatplader.

Mange vil nok synes at glasruder er det flotteste og det mest klassiske til et drivhus og det er da også det langt de fleste foretrækker, når de køber nyt drivhus eller vægdrivhus. Det er klart den billigste løsning, som tilmed er nem at vedligeholde og rengøre. Dog har glas den lille ulempe, at det ligefrem kan lukke for meget lys og varme ind i drivhuset, når solen står højt, hvorfor der kan blive endog meget varmt derinde. Næsten for varmt for de fleste planter, og det kan derfor være nødvendigt at sikre skygge eller ekstra ventilation, hvilket i mange tilfælde kan klares ved at åbne døre og vinduer på vid gab. Men glas er også en skrøbelig størrelse, og det kan derfor være værd at overveje at ofre lidt ekstra på hærdet glas, der er stærkere end almindeligt glas.

Skal det være ultra holdbart, skal det derimod være polycarbonat. Det er imidlertid ikke lige så flot som glas. Til gengæld er det væsentligt mere robust og slagfast – og så har de yderligere den fordel, at de dæmper lysindfaldet en anelse, så der ikke bliver helt så varmt inde i vægdrivhuset. Dog er det er temmelig dyrt materiale, hvorfor en kombination af polycarbonat til taget og glas på siderne, ofte viser sig at være en fremragende løsning for de fleste.

Den rette placering giver det bedste udbytte

Skal du have det fulde udbytte ud af dit nye vægdrivhus er det vigtigt, at du placerer det rigtigt på din altan, terrasse eller balkon. Først og fremmest er det en klar fordel at stille det et sted med læ, for at undgå at der bliver køligt i drivhuset. Det vokser planterne jo ikke af. Det bør heller ikke stilles et sted, hvor der er meget skygge fra træer, altaner eller andre bygninger, da det heller ikke er befordrende for væksten af ret meget inde i selve drivhuset.

For at få mest udbytte af dit vægdrivhus, skal det naturligvis have så meget sollys som muligt. Gerne mindst 6 timer dagligt om muligt. Hvordan du skal stiller det i forhold til sol og verdenshjørner, afhænger lidt af, hvilke glas der er i drivhuset. Er der tale om klassiske glasruder udnytter du bedst solens varme med en nord/syd placering. Derimod bør du placere vægdrivhus med polycarbonat i en mere øst/vestlig retning.

 

Hvad kan du så dyrke i et vægdrivhus?

Det er – næsten – kun fantasien der sætter grænser for, hvad du kan dyrke i et vægdrivhus. Hører det til blandt de mindste på markedet, er det naturligvis begrænset hvor mange forskellige planter du kan få plads til. Men med en smule omtanke og planlægning kan der sagtens være grobund for både lidt forskellige grøntsager og nogle smukke blomster.

Som udgangspunkt giver et vægdrivhus enestående forhold til at dyrke en lang række grøntsager. Forhold der qua det danske klima, ikke altid kan opnås ved at dyrke grøntsager på friland i en køkkenhave eller højbede. En af de grøntsager langt de fleste dyrker i deres vægdrivhuse og almindelige drivhuse er tomater. Det skyldes ikke mindst, at de er relativt nemme at dyrke og at man hurtigt får succes med det og kan nyde resultatet af arbejdet.

Der findes et utal for forskellige sorter af tomater. Fra de små, søde cherrytomater over til enorme bøf tomater til busk-tomater, der ikke skal hænges op, og derfor er lettere at dyrke, selv om udbyttet ikke altid er så højt. Et andet populært valg er agurker, som kan høstes allerede i juni, hvis du er hurtig med at få sået i marts. Og skal det gå ekstra stærkt, bør du lade dem vokse op langs sydsiden i dit vægdrivhus og huske at vande hyppigt. Derudover er både peberfrugt og chili også blandt nogle af de grøntsager vi oftest har i vores drivhuse.

Mod på at prøve noget nyt?

Men skal det være lidt ud over det sædvanlige – og har du mod på at prøve kræfter med noget lidt anderledes, så er der bestemt også råd for det. Det kunne for eksempel være aubergine, der smager skønt grillet eller i en eksotisk moussaka, eller squash der kan spises både rå og grillet i salaten, som squashspaghetti eller som sundt fyld i dejlige kager.

Endelig er der også de såkaldte mikro grøntsager. Det vil sige små nemme grøntsager, som blandt andet ærter, radiser og rucola, som ikke fylder mange kvadratcentimeter, og som man kan gå og nippe lidt af, når man alligevel kommer forbi sit vægdrivhus. Endelig er der også krydderurter, som findes i et utal af velsmagende varianter – og skulle du have plads til et lidt større vægdrivhus og mod på det, så er vindruer også fantastiske at have til at sno sig langs siderne og op under taget.

Kan man få billigt vægdrivhus af høj kvalitet?

Men hvad koster et godt vægdrivhus så? Her er svaret lige så forskelligt, som der er størrelser. Men et er sikkert: Et godt kvalitetsdrivhus er ikke billigt. Som på så mange andre områder, så hænger kvalitet og pris mere eller mindre uløseligt sammen. Det er da også sjældent forbundet med impulskøb, når man alligevel er nede i byggemarkedet efter maling og lægter. I langt de fleste tilfælde ligger der mange overvejelser til grund for det endelig valg – og køb.

Som udgangspunkt er de mindste vægdrivhuse naturligvis billigere end de store, men her er det også klogt at have for øje, hvad man ønsker at benytte vægdrivhuset til. For vil man gerne kunne sidde ude i det og nyde en kop kaffe og en god bog, så nytter det ikke noget at købe den mindste model. Uanset hvor billig vægdrivhus det måtte være. Derimod kan det godt betale sig at holde ekstra øje med udsalg, hvor der absolut er muligt at finde særlige vægdrivhus tilbud, hvor der kan være gode besparelser af hente. Du kan også tjekke diverse prissammenligningsssider, for at finde den ønskede model til den mest attraktive pris. Husk blot, at der kan være udsving, når det gælder prisen for levering.

Læn dig tilbage og se det gro

Når du så har fundet netop det vægdrivhus der passer til dine ønsker, dine behov og din økonomi, så er der ingen tid at spilde. Sæsonen er ikke særlig lang, og vil du gerne kunne høste en masse grønne lækkerier, er det bare med at komme i sving. Selv om de fleste vægdrivhuse skal monteres, så følger der gerne en udførlig vejledning med, som gør det relativt enkelt at gå til. Og så er det bare at finde den gode muldjord, krukker, potter og vandslangen frem! Og så ellers nyd, når de første frø begynder at spire eller blomsterne står i det smukkeste flor i dit dejlige, nye vægdrivhus!

Artikler for dig

Populære Artikler

Seneste Artikler