Nedfaldne blade, mos, knækkede grene, gammelt nytårskrudt og sågar legetøj som bolde og andet godt. Meget kan man finde i en tagrende, hvis den vel at mærke ikke bliver renset jævnligt. Og en ting er, at man måske har manglet lige netop den bold, der viser sig at ligge oppe under taget. Et andet er, at fyldte – og ikke mindst til stoppede – tagrender kan gøre stor skade på resten af huset, hvis de ikke opdages i tide. Og vel at mærke også renses i tide.
FÅ ET UFORPLIGTENDE TILBUD OG SPAR 40%
Indholdsfortegnelse
ToggleBevar boligen med en tagrenderens
Tagrender er en uundgåelige del af det at være husejer. Og så længe de er renset og giver fri passage for regnvandet, så er der ingen grund til at kaste bekymrede blikke i deres retning. Det er heller ikke noget man skal bekymre sig om at skulle udskifte fra tid til anden, for tagrender har som udgangspunkt en rigtig lang levetid. Hvis de vel at mærke renses og vedligeholdes jævnligt. Sker det ikke kan det nemlig få katastrofale følger. Ikke blot for selve tagrenden og nedløbet – men også for hele boligens generelle stand.
Tagrenderens – en vigtig del af at være husejer
Hører du til dem, der ikke lige har været opmærksom på behovet eller vigtigheden af at rense sine tagrender jævnligt? Så er der ingen tid at spilde! Er dine tagrender overfyldte eller stoppede, kan de naturligt nok ikke lede regnvand eller andet effektivt væk fra huset. Og det kan i værste fald medføre skader på såvel taget og tagkonstruktionen, selve huset og ikke mindst sætningsskader på fundamentet det står på. Skader der kan være yderst bekostelige at udbedre – og dertil kommer at de fleste forsikringsselskaber ikke dækker skader der er opstået som følge af misligholdte tagrender. Det kan derfor være en dyr fornøjelse at undlade at rense sine tagrender.
Rens selv tagrenderne – nemt og hurtigt
Selv om det kan virke lidt uoverskueligt, så er det rent faktisk slet ikke så svært at rense tagrenderne selv. Medmindre der naturligvis er tale om et flere etagers hus, for så er der visse sikkerhedsforanstaltninger, der skal tages højde for. Men gælder det et helt almindeligt et-plans hus, så er det bare md at smøge ærmerne op og komme i gang inden alle efterårets blade og kviste stopper det hele til. Hvis du følger vores lille guide, er du godt hjulpet:
- Start med at fjerne alle blade, grannåle og hvad der ellers gemmer sig i tagrenden. Du kan enten bruge en særlig tagrendeskovl, der kan købes i de fleste bygge- og havemarkeder eller gøre det med hænderne. Husk da eventuelt et par gode, solide handsker.
- Fej derefter tagrenden med en lille kost eller lignende, hvorefter du skyller den godt igennem med vand. Når tagrenden er helt ren og renset, kan du nemt tjekke, om den har det helt rette fald. Har den ikke det, vil der nemlig være en tendens til at der nemmere samler sig ting og sager i tagrenden og stopper den.
… eller lad de professionelle om det
Orker du ikke at rense tagrenderne selv – eller har du ikke tid eller mulighed for det? Så kan du også vælge at overlade det il et professionelt firma, som er både hurtige og effektive – men også yderst skånsomme, så de ikke ender med at ødelægge dine tagrender i bestræbelserne på at rense dem så godt som muligt.
I modsætning til hvis du selv forestår rengøringen af de fyldte tagrender, så foregår en professionel tagrenderens i langt de fleste tilfælde hverken ved brug af lift eller stillads. Derimod foregår det fra jorden, hvorfra tagrenderne ”støvsuges” med en særlig form for støvsuger udviklet netop til rengøring af tagrender. Efterhånden er der en del firmaer, der efter arbejdet, dokumenterer resultatet med både før- og efterbilleder, som du som kunde får. Det er både deres og din sikkerhed for, at arbejdet er udført – og udført perfekt.
Leder du også efter billig tagrenderens?
Du tænker måske, at en tagrenderens ikke lige er det, du har mest lyst til at bruge penge på netop nu. Måske tænker du også, at det kan blive en bekostelig affære. Ikke mindst, hvis det et længe siden du sidst har fået dem renset grundigt. Er du i tvivl om, hvor meget det koster kan du altid indhente både et eller flere tilbud fra forskellige firmaer, der tilbyder tagrenderens. Og er du på udkig efter en særlig billig tagrenderens, så vil du med sikkerhed også kunne finde det i nærheden af din bopæl.
Hvad det helt præcist koster at få foretaget en tagrenderens, kan selvfølgelig variere. Både efter hvor i landet du ønsker den udført og hvilken type bolig, der er tale om, men også alt efter hvor mange og lange tagrender du ønsker renset op. Mange firmaer i dag tager betaling pr. meter tagrende. Andre har en fast pris pr. tagrensning – uanset hvor mange meter de skal rense fri for blade og grene.
Vær opmærksom på ekstra udgifter
Blandt nogle af de billigste – og bedste – på markedet arbejder man med en startpris, der inkluderer 20 meter tagrenderens og derefter betales der for løbende meter og efter hvor højt tagrenden sidder. Det kan være godt at være opmærksom på, at der i nogle tilfælde kan komme ekstra udgifter på. For eksempel hvis tagrenderne er meget fyldte eller det viser sig at nedløbsbrønden også trænger til at blive renset.
Som udgangspunkt så koster det at få renset tagrenderne, men det er vigtigt at gøre sig klart, at det hurtigt kan ende med en endnu større udskrivning, hvis man vælger IKKE at få dem renset. Tænkt blot på de skader det kan forvolde, hvis du bare lader stå til. Heldigvis kan der være penge at spare, eftersom nogle firmaer kører med særlige rabatordninger, naborabatter og lignende. Så spørg endelig ind til det, når du kontakter et firma.
Hvor ofte skal du have en tagrenderens?
Der er mange glæder ved at være husejer. Men der kan også være meget arbejde. Og et af dem, er altså at rense tagrenderne. Som udgangspunkt er det en god idé at tjekke og rense tagrenderne ekstra grundigt om efteråret, når bladene falder af træerne og gerne lægger sig i blandt andet tagrenden. Så er du sikker på, at der ikke er noget der blokerer, når vejret byder på sne og regn hen over efteråret og vinteren.
Ellers bør du som fingerregel tømme dem, når de trænger til det. Tjek derfor gerne efter dage med kraftig blæst eller stormvejr. Hvor meget der lige falder i dine tagrender afhænger både af hvor i landet dit hus ligger og hvordan det er placeret i forhold til både verdenshjørnerne og beplantning som høje træer. Mængden af ”fyld” i tagrenderne afhænger derudover også af hvilken stand dit tag er i. For har du meget mos på taget, så betyder det som oftest, at du er nødt til at tømme dine tagrender lidt oftere end andre mennesker. I nogle tilfælde helt op til en gang om måneden – dog særligt i de koldere måneder.
En tagrende er en tagrende er en …
En tagrende er vigtig for at holde sin bolig i god stand. Og en ren og renset tagrende er endnu vigtigere. Tagrendens absolut vigtigste funktion er nu en gang at lede regnvandet væk fra taget – men de findes i et væld af varianter. Er uheldet ude, og står du overfor at skulle udskifte en eller flere tagrender, så er der mange at vælge imellem! Typisk fås de i tre størrelser: 10, 11 og 12. Hvilken du vælger er helt op til dig – og naturligvis hvilken type bygning der skal have ny tagrende. Så tjek gerne størrelsen inden du lægger flere meter tagrende i indkøbskurven.
Ud over at fås i flere størrelser, fås tagrender også i flere forskellige materialer. Her er det mere ens personlige smag der afgør, hvilken tagrende der skal monteres. Som udgangspunkt findes der følgende tagrender i disse materialer:
- Plast
Tagrender i plast er ualmindeligt holdbare og passer perfekt til parcelhuse. De kan monteres på stort set alle typer af tage – også hvis huset ligger tæt på åbent hav eller kyster, hvor salten i luften kan have en ellers negativ påvirkning.
- Stål
Tagrender i stål er ikke blot smukke at se på, men også særdeles holdbare. Derfor er de yderst velegnede at bruge i vores nordiske klima samtidig med at de også passer til den byggestil og den arkitektur, der præger vores breddegrader. Denne type tagrender er gerne galvaniserede eller lakeret, hvilket giver tagrenden en ekstra beskyttelse mod vind og vejr. Ståltagrender hører til blandt de billigere varianter af tagrender – dog kan de ikke anvendes i forbindelse med alle typer af tage. Således bør de ikke bruges sammen med tagpap eller de grønne sedum tage.
- Zink
En tagrende i zink er nok en af de mest klassiske af slagsen, der med tiden vil få en smuk patina. Som udgangspunkt klæder de langt de fleste huse. Lige fra ældre villaer til mere moderne funkisboliger. Levetiden er også værd at notere. Helt op til 50 år kan en tagrende i zink holde, såfremt den vedligeholdes og renses jævnligt. Prismæssigt ligger den dog i den absolut dyrere ende end de øvrige typer på markedet, men med en længere holdbarhed er det værd at overveje.
- Aluzink
Tagrender i aluzink er et glimrende alternativ til zinktagrenden. Udseendet er stort set det samme – men prisen markant lavere. Holdbarheden er dog nogenlunde den samme og den er perfekt til de danske vejrforhold, hvor det gælder om at kunne modstå både vind og vejr, sommer og vinter.
- Kobber
FÅ ET UFORPLIGTENDE TILBUD OG SPAR 40%
En tagrende i kobber er fremstillet af massivt kobber. Når de monteres, er de skinnende blanke og nærmest rødlige i skæret, men med tiden – og påvirket af vinden og vejret omkring dem – får de den smukke ir-grønne patina, som mange mennesker sætter stor pris på. Her er tale om den absolut dyreste form for tagrender, der som udgangspunkt kan anvendes og monteres på alle typer af tage, men som umiddelbart ikke nødvendigvis passer rent designmæssigt til alle former for huse.
Mulighederne er mange. Både når det gælder valg af tagrender og valg af rens af disse. Og valget er dit.