Rundsav Test 2024 – De 8 Bedste Rundsave

METABO BORDSAV TKHS 315 M 4,2 DNB 400V

En rundsav er et af de nødvendige redskaber, hvis du selv laver fornyelser og vedligeholdelser i hjemmet. Den kan save i langt det fleste materialer og den sparer dig både for tid og sved på panden. Samtidig får du et virkeligt professionelt resultat, når du bruger en rundsav.

Er du på jagt efter en rundsav til gør det selv arbejdet i hjemmet?  Så kig med her, hvor vi tester rundsave for dig. Det giver et super godt overblik over dine muligheder. Vi har koncentreret vores test omkring den nyeste generation af de såkaldte akku rundsave. For dem kan du bruge med batteri, hvilket giver en helt anden frihed i dit gør det selv arbejde. Her er der nemlig sket en rivende udvikling de seneste år. Både hvad angår pris og ydeevne.

Vi har også inkluderet en enkelt bordrundsav til de større opgaver og en lille, fiks håndholdt model, til den helt små opgaver. Så er der nemlig et fint udvalg til alle gør det selv håndværkere.

Du bør helt sikkert også læse de mange gode informationer omkring rundsave, som vi giver dig efter testen. Så vær sikker på at få det hele med, inden du bestemmer dig for din favorit.

Festool HKC 55Li EB-Basic Rundsav – Tysk kvalitet og grundighed

Festool akku rundsav 18V HKC 55 Li EB-Basic

Her får du en akku rundsav i bedste, tyske kvalitet. Festool regnes både blandt professionelle håndværkere og gør det selv folket som værende et af de allerbedste værktøjsmærker på markedet.

Festool laver mange forskellige maskiner til både private og erhverv. Uanset hvilken maskine du vælger, får du kvalitet for alle pengene. Det samme gør sig gældende for denne akku rundsav. Desuden får du et hav af tilkøbsmuligheder i form af ekstra udstyr som for eksempel føringsskinne for præcise og lige snit og masser af forskellige savklinger.

Du får sågar også en reservedels tilgængelighed på hele 10 år. For Festool har lavet et flot, udvidet serviceprogram for alle deres produkter. Med denne rundsav klarer du let alle former for opgaver og udfordringer du, som gør det selv mand, kan komme ud for.

Med den indbyggede FastFix teknologi skifter du nemt og hurtigt klinge på din rundsav, helt uden brug af værktøj. Rundsaven leveres med kuffert SYSTAINER SYS 4 T-LOC og med betjeningsværktøj. Akku og lader medfølger ikke.

Denne Festool rundsav kommer med mange fine specifikationer, som du kan se nedenfor

Specifikationer for Festool KHC 55Li EB-Basic

Batteri: Li-Ion
Batteri inkluderet: Nej
Opbevaring inkluderet: Ja
Omdrejninger: 4.500 min-1
Maks. skæredybde, 45/50°: 42/38 mm
Maks. skæredybde, 0 – 90°: 0-55 mm
Vinkelområde: 0 – 50°
Klingediameter: 160 mm
Lydtryksniveau: 79 dB(A)
Lydeffektniveau: 90 dB(A)
Vibrationsniveau: 3,00 m/s2
Vægt: 4,10 kg (med akku)

Makita DHS680Z – En rundsav med brugervenligheden helt i top

Makita Rundsav Akku 165/57 18V DHS680Z

Makita er et japansk mærke, der henvender sig til både det professionelle marked og gør det selv markedet. Der findes mange forskellige rundsave fra denne producent og med DHS680Z får du en rundsav i et passende prisleje for de fleste gør det selv opgaver.

Rundsaven er stærk og let at håndtere. Den udfører fine og præcise snit og klarer opgaver i mange forskellige materialer. Den er udstyret med en overbelastningsbeskyttelse, der automatisk stopper maskinen, hvis den trækker unormalt meget strøm. Den har også en dobbelt sikkerhedsafbryder, der forhindrer dig i at starte saven ved et uheld.

Rundsaven fra Makita er desuden udstyret med en blow off dyse, der blæser savsmuldet væk, mens du saver. Det giver dig et godt overblik over arbejdet, uden af skulle stoppe på grund af savsmuld. Du får også indbygget LED lys for bedre overblik.

Kuffert, akku og lader medfølger ikke. Makita DHS680Z kommer med specifikationer som ses nedenfor.

Specifikationer for Makita DHS680Z

Batteri: 18V Li-Ion
Batteri inkluderet: Nej
Opbevaring inkluderet: Nej
Omdrejninger: Op til 5.000/min.
Klinge/tænder: 165 mm./24
Dybde 90/45 grader: 57/41 mm.
Vægt: 3,3 kg.

Bosch GKS 18 V-Li Rundsav – Robust og professionel

Bosch gks 18 v-li solo akkurundsav

Endnu et tysk mærke på bedst i test 2021 listen. Bosch er nok uden tvivl det mest kendte tyske mærke, når det gælder markedet for maskiner til professionelle håndværkere og gør det selv håndværkere. Som udgangspunkt har Bosch en grøn linje for gør det selv folket og en blå linje for de professionelle. Men der ligger produkter lige på kanten i begge linjer, så derfor er denne GKS 18 V-Li blå.

Der er god sikkerhed indbygget i denne rundsav fra Bosch. Med Electronic Motor Protection (EMP) beskyttes motoren mod uhensigtsmæssige overbelastninger. Med ECP (elektronisk cellebeskyttelse) beskyttes batteriet både overophedning, overbelastning og dybafladning.

Rundsaven er ekstra robust og kan holde til meget. Den er brugervenlig og kraftfuld, så du kan få noget fra hånden, når du går i gang med dine gør det selv projekter.

Maskinen leveres i Bosch L-boxx, men uden batteri og lader. Specifikationerne for denne rundsav finder du nedenfor.

Specifikationer for Bosch GKS 18 V-Li

Batteri: 18V Li-Ion
Batteri inkluderet: Nej
Opbevaring inkluderet: Ja
Omdrejninger: Op til 3.900/min.
Klinge/tænder: 165 mm./20
Dybde 90/45 grader: 51/40 mm.
Vægt: 4,1 kg. (med akku)

Metabo KS 18 LTX Rundsav – Støjsvag og robust

Metabo Ks 18 Ltx 57 Rundsav Solo - 601857890

Her får du en robust og støjsvag rundsav fra det tyske mørke Metabo. Den kan anvendes af både gør det selv folket og de professionelle håndværkere. Den har masser af kraft og træk og sammenlignes ofte med produkter fra den grønne serie hos Bosch. Denne serie er netop primært henvendt til gør det selv segmentet, men kan anvendes af alle, alt efter behov.

Du får god sikkerhed i arbejdet med et håndtag med softgrip overflade, der giver effektivt hold på saven. Desuden har den en udløbsbremse, der hurtigt stopper klingen og dermed forøger din sikkerhed. Maskinen giver dig mulighed for præcis efterjustering, så din skærepræcision er helt i top.

Ved hjælp af Ultra-M teknologi får du både en skånsom opladning samt en maksimal effektivitet på batteriet. Desuden giver batteriet dig kapacitetsvisning, så du kan kontrollere opladningen.

Batteri, lader og kuffert medfølger  ikke, se alle de tekniske specifikationer på Metabo KS 18 LTX nedenfor.

Specifikationer for Metabo KS 18 LTX

Batteri: 18V Li-Ion
Batteri inkluderet: Nej
Opbevaring inkluderet Nej
Omdrejninger: Op til 4.600/min.
Klinge/tænder: 165 mm./18
Dybde 90/45 grader: 57/43 mm.
Vægt: 3,4 kg.

Dewalt DCS39N Rundsav – God komfort og ydeevne

Dewalt Dcs391n 18v Xr Li-ion Rundsav, Løs Enhed

De gule og letgenkendelige maskiner fra Dewalt er altid i høj kurs. Mange professionelle anvender netop Dewalt og det borger fint for kvaliteten. De originale batterier fra Dewalt giver dig en lang driftstid, så du kan undgå de endeløse opladninger, midt i dine gør det selv projekter.

Her få du en rundsav, der har virkelig god komfort, hvilket absolut er vigtigt, når du har brug for de præcise og gode resultater. Den har et gummibeklædt, ergonomisk håndtag, der netop giver optimal brugerkomfort. Desuden er Dewalt kendt for sit ekstremt holdbare design, der giver dig masser af brugstid for din maskine.

Rundsaven har mange fine features, der letter dit arbejde og sikrer dig et godt og solidt resultat, hver gang. Du kan nemt og hurtigt skifte savklinge ved hjælp af spindellåsen, du fåe stor og letlæselig skala for dybdejustering og meget andet.

Kuffert, batteri og lader medfølger ikke, du kan se de tekniske specifikationer for denne rundsav nedenfor.

Specifikationer for Dewalt DCS39N

Batteri: 18V XR Li-Ion
Batteri inkluderet: Nej
Opbevaring inkluderet: Nej
Omdrejninger: Op til 3.700/min.
Klinge/tænder: 165 mm/24
Dybde 90/45 grader: 55/42,1 mm.
Vægt: 3,2 kg.

AEG BKS18 Rundsav – Kraftfuld og overraskende let

AEG akku rundsav 18V 0-vers BKS 18/0 ø165mm uden batteri og lader

En af de mest kraftfulde og hurtigste rundsave på markedet med 5000 omdrejninger pr minut. Dertil kommer en lav vægt, så rundsaven er let at manøvrere, specielt hvis du skal bruge den gennem længere tid. Den har desuden en trykstøbt fodplade i magnesium, for den maksimale holdbarhed.

Den har savklingen placeret til højre, for maksimal og helt perfekt udsyn til din skærelinje, for et mere præcist resultat. Den har derudover en ekstra kontakt, så du kan tænde LED lyset uden at tænde for maskinen, det er en smart lille feature, som kan være yderst handy fra tid til anden.

Rundsaven fra AEG har god indbygget sikkerhed i form af elektronisk motorbremse, der stopper savklingen på ganske få sekunder. Det betyder en ekstra god sikkerhed, for dig som bruger. Den indbyggede spindellås gør det muligt at udskifte klinge både nemt og hurtigt.

Den sælges uden batteri, lader og kuffert. Se specifikationer for AEG BKS18 nedenfor.

Specifikationer for AEG BKS18

Batteri: 18v Li-Ion
Batteri inkluderet: Nej
Opbevaring inkluderet: Nej
Omdrejninger: op til 5000 omdr./min.
Savklinge diameter: 165 mm
Skæredybde ved 46°: 45 mm
Skæredybde ved 90°: 64 mm
Vægt inkl. batteri: 3,4 kg

Metabo bordsav TKHS 315 M 4,2 DNB – når du har brug for en bordrundsav

METABO BORDSAV TKHS 315 M 4,2 DNB 400V

Har du brug for og plads til en bordrundsav, er denne model fra Metabo et godt bud til alle former for gør det selv projekter. Den er idéel hvis du har et værksted eller en kælder, hvor du har plads til den.

Selv om vi har valgt en prisrigtig model, der primært henvender sig til gør det selv folket, er den stadig en del dyrere end en håndholdt akku model. Derfor skal du naturligvis overveje dit behov. Også fordi bordrundsaven er stationær og dermed ikke lige så handy som en håndholdt akku model.

Til gengæld klarer den alle opgaver uden problemer. Det vil sige, at du kan udføre alle former for opgaver på denne model. Og så længe familie og venner kommer til dig, kan du hjælpe med alle former for saveopgaver.

Se alle specifikationer for modellen herunder.

Specifikationer for  Metabo bordsav TKHS 315 M 4,2 DNB

Dimensioner: 1700 x 700 x 1000 mm
Max støtteflade: 800 x 600 mm
Arbejdshøjde: 850 mm
Skærehøjde: 0 – 85 mm
Max. skærehøjde 90/45°: 85 / 53 mm
Max skærebredde ved parallelanslag: 340 mm
Max. materiale bredde ved vinkelanslaget: 250 mm
Tomgangshastighed: 2990 /min
Skærehastighed: 50 m/s
Savklinge: 315 x 30 mm
Savklinge drejeområde: 0 – 45 °
Nominel optagen effekt: 4200 W
Afgiven effekt: 3500 W
Vægt: 77 kg

PowerPlus mini rundsav 600 watt Rundsav

Mini rundsav 600 watt - Ø 115 mm

Her får du en lille, praktisk mini rundsav, der klarer de få opgaver du måtte have, hvortil der kræves en rundsav. Den fylder ikke meget og skærer i både træ, spånplade, krydsfiner, fliser, sten og aluminium, akkurat som dens større brødre. Den er bare ikke nær så hurtig, men til gengæld skal den ikke lades op, for den kommer med ledning, der skal sættes i stikkontakten.

Du skal naturligvis tilkøbe klinger, hvis du skal skære i andet end træ, for den klinge som følger med, er beregnet til træ og gipsplader. Har du ikke de store gør det selv opgaver, men er du træt af de manuelle save, så er denne lille fikse mini rundsav noget for dig.

Se specifikationerne for PowerPlus mini rundsav 600 watt nedenfor.

Specifikationer for PowerPlus mini rundsav 600 watt

Mærkespænding: 220-240 V
Mærkefrekvens: 50 Hz
Mærkeeffekt :600 W
Rotations hastighed: 3500 min-1
Klinge diameter: 115 mm
Kabellængde: 3 m
Max skærekapacitet 90°: 42,8 mm
Max skærekapacitet 45°: 28 mm
Savdybde: træ 42,8 mm
Indvendig diameter: 10 mm
Justerbar vinkel:  Ja
Antal tænder:  24
Klingemål: 115 x 10 mm
Bundplade: Stål

Det kan du bruge din rundsav til

En rundsav er det helt rette valg, hvis du for eksempel skal lave det grove arbejde med lægter og plader. Akku maskinen kan arbejde der, hvor det er lettest for dig. Den er ikke afhængig af en stikkontakt og du er fri for at holde øje med en ledning, der fra tid til anden skal flyttes på.

Du kan nemt hjælpe familie og venner, for en akku rundsav er nem at fragte omkring og kræver ikke meget logistik. Det eneste du skal sørge for, er at ankomme med et fuldt opladet batteri. Det kan dog være en god idé at medbringe laderen, for alt efter arbejdets omfang, kan du få brug for at lade din sav op

Den håndholdte rundsav er et alsidigt værktøj og den klarer nemt en lang række af de almindelig allround opgaver. Specielt når der er tale om rundsavens spidskompetence, som er at save i træ.

Den klarer også de finere saveopgaver, afhængig af hvilken model du vælger og hvilken klinge du bruger. Her kan det være fint, at du tænker over, hvad du vil komme til at bruge din rundsav til. Det kan for eksempel være, at du af og til arbejder på nogle hobbyprojekter eller renoveringsopgaver som kan kræve noget specifikt af din rundsav.

Det kunne være

  • Lave præcise snit i plader
  • Afkortning af emner
  • Dele et stykke træ på langs af træets årer
  • Save i møbelfiner uden at få flossede kanter
  • Lave elegante afslutninger på træplader

Overvej dine muligheder og dit behov, inden du bestemmer dig for den helt optimale rundsav, der dækker de behov, du har eller får.

Ydeevne er lig med omdrejninger – det skal du være opmærksom på

Skal du for eksempel fra tid til anden i gang med skærearbejde i hårde materialer, er det vigtigt at du har en rundsav med god kraft. Kraften læser du i omdrejningstallet. Jo højere et omdrejningstal, jo mere kraftfuld er din rundsav

De save som vi har med i vores rundsav test 2021 ligger alle mellem 3700 og 5000 omdrejninger pr. minut. Her skal du være opmærksom på, at tallet altid beregnes uden belastning. Det vil sige, at omdrejningerne er når saven er tændt og klar til at save.

Så snart den møder modstand, falder omdrejningerne. Du skal som oftest arbejde i træ og her er der faktisk stor forskel i hårdheden på de forskellige træsorter. For at bestemme træets hårdhed bruges Brinell skalaen, som går fra 1,6 til 7,0. Skalaen går fra blød til hård.

Fyr og gran tilhører for eksempel de helt bløde træsorter, efterfulgt af valnød, teak eg og bøg. De hårde træsorter omfatter for eksempel wenge, ahorn og ask.

Nogle gange skal du sikkert også save i kompositplade eller anden form for materiale og her kan klingevalget være helt afgørende for succes. Du vil sikkert også komme ud for gør det selv projekter, hvor din finish er afgørende for dit resultat.

Vælg den rette savklinge til din opgave

Du finder klinger til enhver tænkelig opgave. Det betyder, at du sandsynligvis får brug for at investere i en eller flere klinger, for at få det bedste resultat på dine opgaver. Så snart dit arbejde skal være synligt og ikke bare en lægte der gemmes væk bag en mur eller en væg, så skal du have en finere klinge.

Du finder klinger, der kan skære i både sten, aluminium fliser, krydsfiner og andre materialer. Du skal naturligvis vælge lige nøjagtig den savklinge, der passer til dit projekt. Det er helt normalt, at man med tiden får samlet sig en en del klinger. Så på et tidspunkt har du sikkert klinger til det hele.

Du skal være meget varsom med at låne klinger fra venner eller bekendte. Det er ikke alle rundsave, der bruger samme slags klinger. Hvis den lånte klinge har en større eller mindre diameter end den, der passer til din maskine kan de være direkte farligt at tænde for maskinen. Du bør derfor altid sikre dig, at de klinger du anvender, passer til din maskine.

Sørg for at rense dine savklinger efter brug, der giver nemlig optimal levetid og samtidig med, er de altid klar til næste gang du skal bruge dem.

Nødvendigt tilbehør til din rundsav

Når du køber en rundsav, følger der for det meste ikke andet med end en standard klinge. Det er ofte en grov klinge, som du kan bruge til meget, men ikke alt. Har du et passende batteri liggende, som du kan bruge til din rundsav, behøver du ikke tænke på det.

Batteri

Ydeevnen (størrelsen) på batteriet er vigtigt for, hvordan din rundsav præsterer. Derfør bør du ikke gå på kompromis med dit batteri. Batteriets ydeevne måles i Ah (ampere/time) og det mest normale batteri hedder 3Ah. De fleste producenter laver dog både 4Ah og 5Ah batterier, der giver dig hurtigere opladning og længere brugstid på dit batteri. Vel at mærke uden at batteriet vejer ekstra af den grund.

Lader

Laderen til din rundsav er som oftest en batterilader. Det betyder at du kan lade dit batteri op. Lig der hvor det passer dig.  Du afmonterer batteriet på rundsaven, sætter det i laderen og venter på at det er fuldt ladet op.

Klinger

Du skal efter al sandsynlighed bruge flere end den ene, grove savklinge som følger med din rundsav, når du køber den. Bruger du kun din rundsav til det grove arbejde, hvor ingen kommer til at se en flosset kant og hvor den ingen betydning har, så får du ikke brug for en finere klinge.

Så snart du skal lave præcisionsarbejde på din rundsav, skal du have flere klinger, for at klare arbejdet tilfredsstillende.

Føringsskinne

Skal du lave de lange, lige snit, ja så har du god hjælp af en føringsskinne. Den sørger for du ikke ledt på afveje at en øjemål eller en rystende og træt hånd. Føringsskinnen holder din klinge i et jerngreb så at sige. Du styrer og skinnen sørger for det helt lige snit.

Opbevaringskuffert

Det hører til sjældenhederne, at du får en kuffert eller et etui med til din rundsav, når du køber den. Et par af vores bedst i test 2021 modeller har inkluderet denne i købet. Den er ikke kun rar at have, specielt hvis du skal transportere den flere steder hen. Men den beskytter faktisk også din rundsav mod støv og fugt. Derfor er den helt sikkert værd at investere i.

Hvornår er det nu lige, at du skal bruge høreværn?

Faktisk går grænsen for, hvornår du skal anvende høreværn ved 85 dB. Det betyder, at du reelt bør anvende høreværn når du bruger en rundsav. Nu er der selvfølgelig forskel på, om du skal save et par lægter til eller du skal stå ved saven i mange timer.

Så længe der er tale om gør det selv arbejde, kommer der ingen og banker på din dør og beder dig tage høreværn på. Men med den viden vi har om høreskader, kan det faktisk være en rigtig god idé.

Et ordentligt høreværn koster ikke alverden og det er en god måde at sikre dig, at din hørelse ikke tager skade hverken nu eller på sigt. Det kan godt være du synes det ser fjollet ud, men sammenlignet med tinnitus eller dårlig hørelse, er det nu engang et lille offer at bringe. Faktisk vil vi postulere, at de ser mere sejt og professionelt ud, end det ser fjollet ud.

For de professionelle håndværkere ved, hvor vigtigt et godt høreværn kan være. Derfor anbefaler vi naturligvis, at du bruger høreværn, når du anvender maskiner, der larmer mere end 85 dB.

Tag dine forholdsregler, når du arbejder med din rundsav

Vi kan ikke sige det ofte nok, – når du arbejder med maskineri som for eksempel en rundsav, er der altid en vis risiko forbundet hermed. Derfor skal du altid være opmærksom på, at du bruger din rundsav forsvarligt.

Vi hører ofte om arbejdsskader og ulykker, der for de meget uheldige kan kræve menneskeliv, mens de for andre kan betyde store skader eller manglede lemmer. Derfor bør vi naturligvis alle være helt klar over, at der altid er en risiko og at vi skal opmærksomme på, at vi ikke bliver distraheret eller trætte.

Så er det nemlig bedre at holde en pause, få lidt mad og væske i maven, inden vi fortsætter arbejdet. Der er naturligvis ingen der regner med at komme til skade, men alligevel sker det for både rutinerede og urutinerede brugere. Så tag dine forholdsregler og gå til arbejdet med respekt for det maskineri du nu bruger.

Vi håber denne artikel har bragt dig både god information og brugbar viden på området for rundsave, så du nu er klædt godt på, til at træffe din beslutning. Husk at det ikke handler om, hvilken model naboen har, men om den model, der passer til dig, dine behov og dine gør det selv projekter.

Find den favorit i den mærke, som du bedst kan lide. Ofte kan de nemlig betale sig, at holde sig til et enkelt mærke, hvad angår maskiner til gør det selv brug. Funktioner, batterier, håndtag og knapper er nemlig ofte ens, på produkter fra samme producent. Det kan på sigt gøre dit gør det selv liv meget nemmere.

Artikler for dig

Populære Artikler

Seneste Artikler