Akustikpaneler – Find de bedste valg til hjemmet

Akustik

I denne artikel kigger vi nærmere på, hvorfor en god akustik er en vigtig faktor for hjemmet – og ikke mindst din personlige velvære. Vi tager dernæst et kig på, hvilken type akustikpaneler du kan vælge på dagens marked.

Akustikpaneler bliver ofte betragtet som en funktionel løsning, når du vil forbedre dårlig akustik i rum, men det er også et element, der kan være med til at skabe ekstra spændende designelementer i hjemmet. Og det er op til dig, om du monterer dem i loftet, på væggen eller anvender dem i andre spændende konstellationer.

Den store idérigdom i indretningen med akustikpaneler har også åbnet op for endnu flere valgmuligheder hos de forskellige producenter. Så læs med, og bliv inspireret til, hvordan du kan indrette dig med akustikpaneler.

Akustik – en vigtig brik for din boligindretning

boligindretningBoligsøgende familier har ofte en klar idé til, hvordan den nye drømmebolig skal tage sig ud: Lyse, minimalistiske rum, åbne planløsninger med køkkenalrum, højt til loftet, trægulve samt store fantastiske vinduespartier, der giver et fabelagtigt lysindfald.
Den moderne indretning med store, åbne rum i en kombination med hårde materialer som træ, beton og glas stiller imidlertid også store krav til indretningen, hvis du vil undgå en irriterende rumklang.

Du kan naturligvis forsøge dig frem med den hurtige løsning. Du kan bruge tekstiler i mange udgaver som tæpper og puder, der er fordelt over gulve, i sofaer og stole. Det er et klassisk trick, og det kan få dig langt.
Det er dog ikke altid nok, og så får du muligvis behov for at ty til akustikpaneler, også kendt som akustikplader og lydabsorbenter.

Det er en løsning, der på elegant vis kan binde en rød tråd i rummets æstetik grundet de mange forskellige designløsninger i kategorien. Samtidig løser du en konkret problemstilling og gør hjemmet langt mere funktionelt og indbydende for såvel sig selv som dine gæster.

Akustikpaneler kan derfor nemt blive en altafgørende detalje i din boligindretning.

Hvorfor skal jeg bekymre mig om akustik og akustikplader?

akustikpladerAkustik kan virke som en lidt tør ting, men den spiller en central rolle for din personlige velvære. Det kan være værd at give akustikken en ekstra overvejelse, når du indretter boligen.
Prøv for et øjeblik at tænke på alle de gange, du har siddet på en restaurant og nærmest har skulle råbe til de andre i selskabet. Eller hvordan det er at stå i et stort kontormiljø, hvor lyden bliver hængende i luften og gør det svært at koncentrere sig.

Rummets akustik spiller ganske enkelt en vigtig rolle for, hvordan vi oplever stemningen i et rum – og det gælder både for det private og offentlige miljø. Det er ikke behageligt at sidde et sted, hvor lyden enten drukner eller bliver hængende.

Lydbølgerne skal kunne absorberes

Akustik handler kort og godt om lyd, og hvordan den agerer i det pågældende rum. Du ved måske allerede, at lyd består af bølger – de såkaldte lydbølger, der bevæger sig gennem luften. Decibel betegner dén energi, som lydbølgerne rammer overflader med.

Når lydbølgerne bliver kastet ind mod hårde overflader, kan ekkoet herfra bevæge sig længere tid rundt i rummet, og med hårde overflader bliver lyden ”hængende” længere tid i rummet.
Det er dét, du opfatter som rumklang. Eksperter taler også om efterklangstid, der er, hvor lang tid det tager for lyden at dø ud.
En optimal efterklangslyd ligger gerne i intervallet 0,5-0,7 sekunder, og jo kortere tid efterklangstiden er, jo bedre en akustik får du.

Disse faktorer kan være udslagsgivende for en dårlig akustik:

  • Store, åbne rum med højt til loftet
  • Få møbler til at ”bryde” lydbølgerne
  • Hårde flader, der kaster lyden rundt som flisebelægninger, trægulve, glasflader osv.

Støj påvirker dit sind på en række måder

Måske tænker du ikke i første omgang over, hvor meget støj påvirker dig i hverdagen – især ikke, hvis du er vant til at gebærde dig i et travlt kontormiljø med råben og mange mennesker, der hele tiden bevæger sig frem og tilbage.

Flere kognitive undersøgelser dokumenterer dog, at støj over tid har en negativ indvirkning på dit sind. Det kan være alt fra reaktions- til koncentrationsevnen, der står for skud. Du kan måske også have lettere ved at hidse dig op.
Det er dog også vigtigt at understrege, at støj kan være mange ting og blive udløst af forskellige faktorer og stemninger. Støj opfattes ikke nødvendigvis på samme måde af dig som din kollega.  

Akustikpaneler er et af de bedste værn mod støjgener i såvel det private hjem som i kontormiljøer.

Akustikpaneler – sådan fungerer de i praksis og de forskellige typer

Inden for akustikpaneler kan man strengt taget skelne mellem flere forskelligartede genrer: De absorberende, diffusive og reflekterende.  

Absorberende akustikpaneler

Placering er afgørendeSom navnet antyder, har de absorberende akustikpaneler én primær funktion: At absorbere lyden, så den ikke bliver kastet tilbage i rummet og giver en længere efterklang. Det er langt den mest almindelige form for akustikpaneler.
Panelerne kan du få i en lang række forskelligartede designudtryk, men én af de mest populære varianter er udgaven med en kombination af trælameller og akustikfilt mellem lamellerne.

Diffuse og reflekterende

De diffuse og reflekterende akustikpaneler har en lignende, men stadig lidt anden funktion, idet de i stedet for at absorbere lydbølgerne enten spreder dem eller reflekterer dem, så du får en mere jævn lyd.

Placering er afgørende

Du kan placere akustikpaneler på en lang række forskellige steder i hjemmet. Det typiske valg er vægge og lofter. Når du skal vælge den mest optimale placering, gælder det om at placere dem på de steder, hvor lyden vil ramme, så du kan afbøde for ekkoet hurtigst muligt.

Her kan du også tage det æstetiske element med i overvejelserne. Det spiller nemlig ikke den helt store rolle, om du har akustikpaneler på enten væggene eller loftet. Det vigtigste er i bund og grund, at du integrerer panelerne, når du oplever, at der er et problem med akustikken, og du vil gøre noget ved det.

Akustikplader med en æstetisk værdi

Der er utallige flotte akustikløsninger, hvad end du søger den mere diskrete løsning eller det mere iøjnefaldende look, der lader akustikpanelerne indtage rummet med deres udtryk.

Akustikpaneler i træ

Den danske tapetforhandler Picment er en af de webshops, der har lidt anderledes bud på akustikpaneler, om end de også stadig forhandler mange af de klassiske lamel-paneler.

Du kan både vælge det vejrbidte trælook med Wheels, træ i forskellige størrelser og dybder med Days, geometriske og organiske former med Phoenix, eller hvad med gamle jernbanesveller med produktet Jagger? Genbrugstræet er et af de gennemgående træk i produktsortimentet, der kan give en ekstra dybde til det moderne hjem med en mere monokrom indretning.

Produkterne hos Picment er hentet fra populære producenter som Wonderwall Studios og WoodUpp.

Et vigtigt valg er derfor at afgøre med dig selv, om du er mest til det lyse eller mørke udtryk. Nogle af de mere kendte danske forhandlere af akustikpaneler som Billigskabe.dk og Picment.dk forhandler akustikplader i flere populære træsorter.
Du kan f.eks. vælge mellem røget eg, amerikansk valnød, rustikt egetræ eller mahogni, der er nogle af de mange muligheder i sortimentet.

Akustikpaneler med ”træ-look”

Akustikpaneler med træ-lookFordelen ved akustikpaneler i forskellige ”træsorter” er, at de kan være med til at skabe en dejlig ”varme” i rummet – især hvis du har valgt en mere minimalistisk stil. Det er bl.a. en glimrende måde at få flere naturlige elementer integreret i boligindretningen uden at skulle ty til alverdens nipsgenstande.

Er du i tvivl om, hvilken ”træsort-look” du skal vælge, kan du som regel købe en prøvepakke, så du kan vurdere de forskellige farver i dit eget hjem. Det kunne f.eks. være en prøvepakke med 7 forskellige træsorter.

Til trods for at være produceret i træbeton, så er det imponerende, hvor meget det ligner træ.

Sådan bruger du dine akustikpaneler kreativt i indretningen

Vi bliver i det æstetiske hjørne. Akustikpaneler har til tider fået hug for at være en smule kønsløse, men har du mod på det, kan du for alvor lege med akustikpanelerne i indretningen – om du skal bruge enkelte lister eller hele paneler.

Det typiske valg er som nævnt at montere akustikplader i loftet eller alternativt som vægsektioner. Alt efter hvor store dine akustikpaneler skal være, kan du dog bruge dem på mange andre spændende måder.

Akustikpaneler med flere funktioner

Absorberende akustikpanelerHar du overvejet at bruge et akustikpanel som skillevæg i børneværelset? Eller hvad med en sengegavl eller et listeloft bestående af akustikpaneler?
Her kan du bl.a. gå efter et produkt som akustikpanelerne BMC Woodpanel fra Frishop.dk, der kan placeres uden på eksisterende vægpaneler.

Du kan også vælge et akustikpanel entre og lade det fungere som knageophæng. Eller overvejer du at skabe en accentvæg eller en malerisk effekt på endevæggen i stuen?

Er det muligt at montere akustikpaneler i badeværelset?

Der kan være mange gode grunde til, at du drømmer om at få en bedre akustik på badeværelset. Måske er du træt af den dårlige rumklang, når du giver den gas med sangstemmen under brusebadet. Eller måske har du endelig fået realiseret drømmen om det helt store spa-badeværelset med lækre kvalitetselementer og vil nu gerne skabe en bedre akustik i rummet.

Er du interesseret i at montere akustikpaneler på badeværelset, skal du gå specifikt efter akustikpaneler, der passer til vådrum. Det er langt fra alle akustikpaneler, der er lavet til de mere fugtige rum.

Fibrotech Unika – akustikpaneler til badeværelse eller andre rum med behov for aftørring

akustikpaneler til badeværelseDu kan bl.a. satse på et produkt som Fibrotech Unika, der bliver forhandlet på Davidsenshop.dk. De fås i flere finish som grey oak, light oak, smoked oak, walnut, oiled oak og black oak, så du kan skabe en ekstra dimension i din boligindretning. Fibrotech Unika er klassificeret til vådrum med en luftfugtighed under 55%.

Fibrotech Unika-serien er kendetegnet ved at være forarbejdet i polyester, laminat og MDF, der bidrager til en rengøringsvenlig flade. Den glatte flade suger ikke fugt til sig, hvilket naturligvis er en stor fordel i specielt vådrum.
Da enderne ikke er omviklede, skal de lakeres med en særlig lak.

Fibrotechs produkter fås også i serier som Basic og Proff, der ligeledes har rengøringsvenlige flader, men dog ikke er egnet til vådrum.

Selvom det klassiske valg er at placere akustikpanelerne indendørs, kan du også finde flere paneler, der er designet specifikt til udendørs brug. Oftest skal de dog placeres på et sted, hvor de ikke er direkte eksponeret for vand.

Akustikpaneler efter egne mål

Akustikpaneler bliver oftest leveret i færdige standardmål, men det er også muligt at vælge akustikpaneler ud fra egne mål, hvis du helst vil undgå at skulle lave for mange tilskæringer. På den måde er det også relativt nemt at arbejde med akustikpaneler.

Kan jeg selv montere mine akustikpaneler?

Ja, det kan du sagtens. Det kræver ikke den helt store fagviden, men du bør naturligvis altid følge producentens specifikke anvisninger for det enkelte produkt, så de bliver monteret korrekt. Langt de fleste producenter uploader også gerne trin for trin-videoguides under emnet ”akustikpanel montering”.

Ofte kan du få dine akustikpaneler i færdige paneler, som derfor også er nemmere at gå til. Du skal dog være opmærksom på, at du i visse tilfælde får det bedste resultat ved også at opsætte forskallingsbrædder på din væg. Det kan både være med til at give en bedre absorberingsevne, men også være en effektiv løsning, hvis den eksisterende væg er skæv.

Sådan monterer du akustikpaneler

Sådan monterer du akustikpanelerDen klassiske fremgangsmåde er, at du monterer dine akustikpaneler med en specialudviklet montagelim og/eller ved hjælp af skruer, der bliver skruet ind gennem filten. Vær også opmærksom på, at du ved skruer eventuelt kan få brug for rawlplugs, ligesom du kan gøre brug af mineraluld, hvis du vil have en løsning i lydklasse A.

Mineraluld er ikke som udgangspunkt et must, medmindre du netop vil have en lydabsorbering i lydklasse A – og ikke D. Den største forskel ligger i, at A-klassen vil være bedre til absorbere tonehøjder i lave frekvenser. Ulempen vil omvendt være, at akustikpanelerne kommer til at stikke en smule mere ud fra væggen.
Det kan derfor også være en idé at spørge sig selv, om det er dybt nødvendigt, da lydklasse D også er fuldt funktionelt.

Professionel hjælp eller gør det selv-projekt?

Der kan være stor forskel på, hvor omfangsrigt dit byggeprojekt er for din akustikpanel væg eller dit akustikpanel loft.

Der kan også være de situationer, hvor du har en flade, der kræver specialløsninger. Her kan det være en god idé at få hjælp af en fagmand, der ligeledes kan rådgive dig med hensyn til placering, hvor du kan få nivelleret panelerne som ønsket.

Akustikpaneler kan som regel skæres til i de ønskede længder. Det kræver ikke alverdens specialværktøjer, men blot en fukssvans eller en rundsav. Det vil derfor også være en opgave, du selv kan klare, hvis du gerne vil spare lidt på håndværkerudgifterne.

Dét skal du være OBS på inden monteringen

Inden du går i gang med at montere akustikpanelerne, skal du altid være OBS på, at panelerne skal have lov til at akklimatisere sig. Det kan være alt fra få dage til en længere periode, alt efter hvad producenten anbefaler.
Det er her vigtigt, at du tager panelerne indenfor og lader dem ligge i rummet, så de tilpasser sig både temperaturen og fugtigheden i luften.

Husk altid at pakke akustikpanelerne ud af plastikken, når du tager dem ind.

Hvad koster akustikpaneler?

Hvad koster akustikpanelerDet er nærmest umuligt at sætte en fast pris på, hvad du skal give for dine akustikpaneler, da det helt og holdent afhænger af kvaliteten. Hvad søger du helt præcist? Akustikpanel eg, akustikpanel valnød eller en tredje mulighed inden for kategorien akustikpanel træ?

Som allerede nævnt kan du bl.a. få trælameller i alverdens forskellige finish, ligesom du kan få akustikpaneler med særlige egenskaber.

Typisk vil de enkelte akustikpaneler dog koste omkring 500 til 600 kroner og opefter. Når du er ude efter en akustikløsning, kan du med fordel holde øje med, hvordan prisen er angivet. Betaler du pr. kvadratmeter, pakker eller noget helt tredje?
Har du brug for en direkte prissammenligning, kan du forsøge dig frem med at beregne, hvad panelet koster pr. kvadratcentimeter. Det giver ofte et mere præcist billede af, hvad du reelt set giver for produktet.

Hvor mange akustikpaneler skal jeg vælge?

akustikpanelerNår du kigger rundt i dit hjem, kan det være svært at afgøre, hvor mange akustikpaneler du står og skal bruge – især hvis du ikke har tidligere erfaring med akustikplader. Det handler som bekendt ikke kun om at vælge kvalitetspaneler, men også om hvordan du både placerer dem bedst muligt og vælger en tilstrækkeligt mængde paneler.

Du kan finde online beregnere på nettet, men du kan også gå ud fra den gyldne regel, at du skal dække et område, der svarer til omtrent 25 til 30% af rummets grundareal.
Hos WoodUp arbejder man endvidere ud fra følgende formel:  

Grundareal x 0,24 : 1,44

Resultatet giver dig et godt billede af, hvor mange akustikpaneler du skal have for at opnå en god akustik. Undrer du dig over tallet 1,44, refererer det til, at ét enkelt akustikpanel typisk dækker 1,44 m2.

Kan jeg male mine akustikpaneler?

male mine akustikpanelerAkustikpaneler kan som sagt indgå i mange spændende konstellationer – og det er i virkeligheden kun fantasien, der sætter grænser for, hvad der kan lade sig gøre.

Der kan være stor forskel på, hvilken type finish de enkelte akustikpaneler har. Det kan derfor også variere, om de er egnet til at blive malet.
Mange akustikpaneler kan dog males, hvis du f.eks. ikke er så vild med trænuancen og i stedet er mere til pangfarver eller diskrete pastelnuancer. Du kan også altid vælge et akustikpanel hvid og male bagvæggen, hvis du vil lade panelet være ekstra fremtrædende.
Du kan imidlertid også vælge et hvidmalet loftspanel som Rockfon Sonar X og lade det hvide loft være kontrasten til den farvede væg.  

Du bør dog altid gennemlæse produktbeskrivelsen eller kontakte producenten for at høre nærmere om mulighederne, hvis du planlægger at gå i gang med malerpenslen.

Kan jeg bruge mine akustikpaneler som en TV-væg?

TV-vægNogle forbrugere vil være ekstra interesserede i at montere et TV på selve akustikpanelet og lade det fungere som en TV-væg – eventuelt i kombination med en biopejs eller lignende.

Det kan som regel sagtens lade sig gøre og kan endda give en rigtig cool effekt. Hos en af de populære producenter af akustikpaneler WoodUpp har de udarbejdet et længere blogindlæg om emnet akustikpaneler som TV-væg og givet 10 forskellige bud på, hvordan du kan skabe forskellige konstellationer. Effekterne kan bl.a. skabes ved hjælp af belysning og ved at lave forskellige indhug i træpanelerne.

Når du monterer et TV på dine akustikpaneler, skal du som udgangspunkt være opmærksom på, at panelerne ikke i sig selv er designet til at bære TV’et. Det skal derfor monteres i væggen bag akustikpanelerne.

Er akustikpaneler i træ et sikkert valg?

Som udgangspunkt ja. Når du køber akustikpaneler hos topproducenterne, vil de være forarbejdet i brandhæmmende materialer. Du vil derfor også trygt kunne integrere dem i dit hjem uden at være nervøs for brandfaren.

Artikler for dig

Populære Artikler

Seneste Artikler