En multicutter er, som ordet antyder, en lille fiks maskine, der kan gøre livet meget lettere for gør det selv folket. Den kan ikke erstatte alle dine andre maskiner, men den kan nu alligevel præstere en del. Som navnet antyder, egner den sig til alle former for skæreopgaver og den kan komme til stort set alle steder. Ud over at skære i de fleste materialer, kan den også slibe.
Læs med her hvor vi giver dig vore kvalificerede bud på de bedste 8 multicuttere til dine nuværende og fremtidige gør det selv projekter på din bolig, i din have eller hos venner, familie eller naboer. Vores test af multicutter er baseret på ydeevne og funktionalitet i produkterne.
Vi har valgt de 4 bedste akku multicuttere med batteri, fordi de nu engang bare gør livet lettere for alle os gør det selv folk. Man er ikke afhængig af en stikkontakt eller en forlængerledning, men kan bruge multicutteren lige der, hvor det nu engang er lettest.
Til gengæld har vi stor respekt for en dedikeret arbejdsplads, så du får naturligvis også de 2 bedste multicuttere med ledning. De kan anvendes på værkstedet eller der, hvor du nu arbejder bedst på dine gør det selv projekter.
Indholdsfortegnelse
Dewalt DCS355N Multicutter
Denne Dewalt multicutter har en kulløs motor, for dig betyder det 57 % længere brugstid. Der er faktisk ualmindeligt længe, i forhold til en motor med kul. Det er ikke den eneste fordel du får med multicutteren fra Dewalt.
Den er udstyret med en kontakt for variabel hastighed og mulighed for greb i 2 forskellige positioner, hvilket tilsammen giver dig den ultimative kontrol med både hastigheden og opgaven. Godt hjulpet af det klare, indbyggede LED lys.
Desuden får du et lækkert tilbehørssæt på hele 29 dele, som du kan bruge til en lang række slibe- og skæreopgaver. Med til sættet hører en tilbehørsadapter, så du også kan anvende tilbehør fra andre producenter.
Specifikationer for Dewalt DCS355N
Batteri: XR Li-Ion
Batteri inkluderet. Nej
Lader inkluderet: Nej
Opbevaring inkluderet: Nej
Afgiven effekt: 300 Watt
Svingninger pr minut: 0-20,000
Værktøjsfri skift af moduler Ja
Længde: 310 mm
Vægt 1.06 kg
Lydtryk 86 dB(A)
Usikkerhed 3 (lyd): 3 dB(A)
Akustisk tryk 97 dB(A)
Usikkerhed K 2 (lyd): 3 dB(A)
Hånd/Arm Vibration: 16.1 m/s²
Usikkerhed K 1 (Vibration): 1.5 m/s²
Makita DTM51ZJX8 Multicutter
Makita multicutter leveres i lækker MAKPAC kuffert med masser af tilbehør til både skære- og slibe opgaver. Den har desuden indbygget LED belysning for bedre overblik over opgaven, som du skal igang med.
Den har overbelastningsbeskyttelse og batteri indikator, der fortæller dig, når det er tid til at batteriet skal oplades. Desuden har den et såkaldt quick skift system, der gør det let for dig, at skifte knive i multicutteren.
En super fin maskine, der let skærer i alle tænkelige materialer. Du skal blot vælge den rette kniv til den rette opgave.
Specifikationer for Makita DTM51ZJX8
Batteri: Li-Ion
Batteri inkluderet: Nej
Lader inkluderet: Nej|
Opbevaring inkluderet: Ja
Svingninger: 6000-20000 min-1
Lydtrykniveau: 76-80 dB
Lydeffektniveau: 91-92 dB
Vibrationsniveauskæring: 7,0 m/sek²
Vibrationsniveau med segment-savklinge: 4,5 m/sek²
Vibrationsniveau afskrabning: 9,5 m/sek²
Vibrationsniveau, slibning: 3,0 m/sek²
Dimensioner (LxBxH): 340x80x122 mm
Bosch GOP 18V-28 Starlock Multicutter
Her får du en super kraftfuld multicutter, der med sit kompakte design har maksimal overførsel af kraft fra maskine til tilbehør. Den bruger Bosch Starlock tilbehør, hvilket betyder at du nemt kan skífte tilbehør uden at anvende værktøjer.
Den har ergonomisk håndtag og LED belysning, som letter arbejdet for dig. Den medfølgende klinge klarer nemt opgaver i træ, plast og ikke hærdet metal. Det betyder, at du med det samme kan tage multicutteren i brug til langt de fleste gør det selv opgaver i hjemmet.
Den er fremstillet i den altid gode Bosch kvalitet og med tanke for anvendelse og brug. Det betyder at det er en solid multicutter i velkendt stil fra tyske Bosch.
Specifikationer for Bosch GOP 18V-28 Starlock
Batteritype: Li-Ion
Batteri inkluderet: Nej
Lader inkluderet: Nej
Opbevaring inkluderet: Nej
Svingninger: 8.000 – 20.000 min
Lydtrykniveau: 84 dB(A)
Lydeffektniveau: 95 dB(A)
Vibrationsniveau: 3,4 mtr/sek2
Længde: 312 mm
Bredde: 50 mm
Højde: 85 mm
Metabo MT 18 LTX COMPACT Multicutter
Med denne multicutter fra Metabo får du alle godterne på en gang. Det betyder, at du ikke skal finde batteri, lader og opbevaringskuffert for det følger med her. Du skal heller ikke ud og finde egnet tilbehør, for det følger også med. Dette valg er for dig, som virkelig tager gør det selv jobbet alvorligt og som ofte anvender en multicutter.
Dettefår du med i pakken
- Udsugningsadapter
- Multiadapter
- Lader ASC 30-36 V “AIR COOLED”
- 2 styk akku Li-Power 18 V 2,0 Ah
- Skrabekniv stiv 52 mm HCS
- Dyksavsblad 3 2mm HCS (træ)
- Segmentskærer 85 mm BiM (træ + metal)
- Trekantet slibeplade 93 mm med burre belægning
- 5 stk. slibeark med burre belægning 93 mm P 80
- 5 stk. slibeark med burre belægning 93 mm P 120
- MetaLoc kuffert
- MetaLoc kuffertindlæg
Herudover får du en multicutter der er både stærk og kraftfuld. Den er udstyret med dobbelt LED lys for ekstra god belysning og softgrip overflade, der sikrer optimal betjening og sikkerhed.
Specifikationer for Metabo MT 18 LTX COMPACT
Batteritype: Li-ion
Batteri inkluderet: Ja – 2 stk
Lader inkluderet: Ja
Opbevaring inkluderet: Ja
Svingninger: 7.000-18.000 pr. min.
Dewalt DWE315 Multicutter
Her får du vores første bud på en multicutter med ledning. Den er fra velrenommerede Dewalt, med de let genkendelige gule og sorte farver. Kvaliteten er som altid i top og du får for det første en hel uovertruffen ergonomi, så du altid har godt og ordentlig fat i multicutteren.
Der medfølger et omfattende tilbehørssæt, så du straks er klar til at tage fat på de gør det selv projekter, der kræver en af multicutterens funktioner. Tilbehøret kan desuden skiftes helt uden brug af værktøj eller nøgle. Der medfølger en universal adapter, så du kan bruge tilbehør fra andre producenters multicuttere.
Maskinen er, som mange andre af Dewalts maskiner, udstyret med en to grebs funktion, det betyder, at du kan arbejde med den i alle vinkler. Desuden har den indbygget LED lys, så du kan arbejde steder, hvor belysningen ikke er optimal.
Specifikationer for Dewalt DWE315
Afgiven effekt: 300 watt
Spænding: 230 volt
Svingninger pr minut: 0 – 22,000
Afbrydertype: Kontakt med variabel hastighed
Værktøjsfri skift af moduler: Ja
Bosch tilbehørs adapter: Ja
Låsbar afbryder: Ja
Hånd/Arm Vibration: 16.1 m/s²
Usikkerhed K 1 (Vibration): 1.5 m/s²
Lydtryk: 86 dB(A)
Usikkerhed K 1 (lyd): 3 dB(A)
Akustisk tryk: 97 dB(A)
Usikkerhed K 2 (lyd): 3 dB(A)
Ryobi RMT200-S Multicutter
Her får du en rigtig fin multicutter med ledning. Den er alsidig og kompakt og kommer med tilbehør og taske, så du straks kan gå i gang med dit gør det selv projekt.
Den har variabel hastighed, så den kan tilpasses din opgave. Sluttelig er den udstyret med softgrip, for godt greb og optimal brugerkomfort.
Specifikationer for Ryobi RMT200-S
Spænding: 230 Volt
Effekt: 200 watt
Omdrejninger per minut: 20.000
Derfor hedder det en multicutter
Faktisk hedder en multicutter også et multitool. Det er faktisk en mere korrekt betegnelse til det lille vidunder, for det kan meget mere end bare at skære. Her i Danmark har vi nu engang valgt at kalde den en multicutter, men vid at du også kan støde på betegnelsen multitool, som oversat til dansk betyder multiværktøj.
Den blev egentlig først designet til netop at kunne skære og save på steder, hvor andre værktøjer ikke kunne komme til og heller ikke ville kunne klare arbejdet præcist nok. Deraf betegnelsen multicutter, eller på dansk multiskærer.
Senere fandt man ud af, at det også ville være både muligt og brugbart at multicutteren kunne skrabe, slibe og save dybere. Derfor kan betegnelsen multitool faktisk være mere dækkende nu end tidligere.
Kært barn har mange navne, men så længe vi ved, hvad en multicutter er i stand til at klare, er navnet som sådan ligegyldigt.
Det kan du anvende en multicutter til
En multicutter viser sit sande værd, når du skal arbejde på små områder. Det er også her, hvor den kan erstatte andre stykker værktøj, som for eksempel en listesav. Den er helt ideel at bruge, hvis du skal skære i lister og paneler. Hvis du har købt en reol, der helst skal stå helt ind mod væggen for at se pænest ud,
Den er også helt eminent til de slibeopgaver, der ellers skal laves med håndkraft. Det kan måske være du har et sofabord eller et skuffedarium, du gerne vil have slebet ned. Her kan multicutteren både skrabe maling af og slibe langt det meste for dig. Har du fyldt gips i et skruehul i væggen, kan du slibe det fladt med din multicutter.
Du kan skære i alle materialer, når bare du vælger det rette tilbehør. Det gælder både hårde og bløde træsorter, alle former for plastmateriale, metal og aluminium. Alt i alt er en multicutter super anvendelig til rigtigt mange mindre gør det selv opgaver.
På grund af dens lille størrelse, skal du nok ikke lige gå i gang med at slibe stuegulvet ned, Det bliver en noget uoverskuelig gør det selv opgave, både for dig og for din multicutter. Hold dig til de små opgaver og de opgaver, hvor andre værktøjer ikke kan komme til.
Det skal du vide om en multicutter
Multicutteren har helt op mod 20.000 små svingninger i minuttet. Disse små svingninger kan tydeligt mærkes i hånden. Derfor en god ergonomi og et godt og sikkert greb helt afgørende for, om du vil synes om at bruge maskinen.
Det er også vigtigt at du har et godt greb, for det er afgørende for det endelige resultat. Et stabilt greb giver dig nemlig bedre mulighed for at skære helt perfekt, både lige og i vinkel. Hvis aldrig du har brugt en multicutter før, kan det være en god idé at øve dig lidt, inden du for alvor tager fat på gør det selv projekter, der involverer en multicutter.
Du skal også vide, at arbejder du længe med multicutteren kan det være en god idé at anvende høreværn. Det er det, fordi langt de fleste multicuttere ligger over den nedre grænse på de 85 dB. Det er naturligvis ikke så ofte vi arbejder i timevis med vores multicutter.
Men som gør det selv mand ved du, at man ikke skal være helt ligeglad med at udfordre ørene med en masse høj larm. Derfor kan det være godt at investere i et høreværn. Så har du det lige ved hånden, når du skal bruge det.
Hvor meget tilbehør har du brug for?
Det er et spørgsmål som er rigtigt svært at svare på, for det er helt individuelt, fra person til person. En travl og erfaren handyman vil sikkert sige, at man har brug for det hele. Hvor en knap så erfaren gør det selv mand fint kan klare sig med det ene skær, der som oftest følger med maskinen.
Jo oftere vi anvender vores multicutter, jo mere erfarne bliver vi i at bruge maskinen. Det giver os blod på tanden og sætter gang i tankerne om mere tilbehør. Det kan for eksempel være en hobby, der gør udslaget. Elsker du små projekter i træ, kan multicutteren være et yderst godt værktøj at anvende. Jo mere du bruger den, des mere har du lyst at eksperimentere med nyt tilbehør.
Er du ikke hundrede procent tilfreds med dine resultater, kan det sagtens skyldes at du skulle have brugt en anden klinge eller rasp. Her kan det være fint at spørge personalet til råds, når du skal finde et nyt og mere anvendeligt tilbehør til dit formål.
Som du ser, er det nærmest umuligt at svare på, hvor meget tilbehør du har brug for til din multicutter. For det kommer helt og holdent an på, om du er tilfreds med dine resultater eller om du kunne ønske dig, at din multicutter kunne præstere anderledes eller bedre.
Er det tilfældet, bør du helt sikkert tænke på mere tilbehør. Alt efter hvilket mærke og hvilken model du har, vil du altid kunne orientere dig om dine muligheder for ekstra tilbehør. Enten på producentens hjemmeside eller på den hjemmeside, hvor du har købt dit produkt.
Sådan vælger du den rigtige multicutter
Multicuttere findes et utal af forskellige modeller og der er flere ting, du skal kigge efter, når du skal købe den model, der passer til dine behov. Det er naturligvis klart, at du allerførst skal vurdere, hvor ofte du laver gør det selv arbejde, hvor en multicutter vil kunne lette dig og hele processen. Her skal du primært tænke på de arbejder du laver, hvor pladsen kan være lidt trang eller hvor dit øvrige værktøj ikke er egnet til opgaven. Du skal blandt andet være opmærksom på følgende
- Strøm eller batteri – vil du kunne bruge din multicutter overalt
- Tilbehør – er det vigtigt at du kan finde forskelligt tilbehør til din multicutter
- Hastighedsregulering – vil du kunne tilpasse hastigheden til dine opgaver
- Skift af tilbehør – vil du hurtigt kunne skifte tilbehør uden brug af værktøj
- Indbygget lys – vil du være uafhængig af anden belysning
- Softgrip håndtag – sikrer, at du har et godt og solidt greb om maskinen
Det er langt fra sikkert at denne liste er komplet, men det er en god måde at tage fat på. Du kan sikkert selv føje mere til og i løbet af kort tid, vil du sagtens kunne vurdere, hvilken multicutter der passer bedst til de opgaver, du normalt tager hånd om.
Laver du rigtig meget gør det selv arbejde, vil du slet ikke kunne undvære en multicutter. Vi afholder os fra at anbefale dig en speciel model eller et mærke, ud over vores i testen nævnte multicuttere. Om den ene eller den anden er den bedste for dig, kan du alene vurdere.
Der er slet ingen tvivl om, at en multicutter er rar at have i værktøjssamlingen. Det ved både de professionelle håndværkere og gør det selv folket. Det er ikke sikkert den kommer i brug så ofte som din boremaskine, men den skal nok finde sin niche.
Vi håber du med denne artikel har fået et grundigt indblik i, hvilke arbejder en multicutter kan hjælpe dig med. Det er nemlig et lille og yderst handy stykke værktøj, der har rigtig mange anvendelsesmuligheder.