Ved du hvilken stand dit hus egentlig er i? Måske har du en vag forestilling om det, men det kan under alle omstændigheder næsten altid være værd, at overveje at få foretaget et såkaldt hustjek. Og i mange tilfælde kan du endda være så heldig at finde firmaer, der tilbyder gratis hustjek.

Vores boliger – vores hjem – er noget at det mest værdifulde vi har. Her har vi ikke alene brugt mange penge på at anskaffe det, men mange af os har også brugt mange penge på både at indrette og vedligeholde det. Men uanset hvor meget vi gør os umage med at pleje og vedligeholde, så er faktum, at de huse vi bor i, vil forfalde og blive slidte. Det skyldes ikke mindst vind og vejr, der kan have en kraftig indvirkning på selv velholdte boliger.

Få 3 gratis tilbud på vedligeholdelsesplaner

Få overblikket med et gratis hustjek

Et hustjek er en god idé, hvis du vil vilde hvilken stand din bolig er i – og samtidig få et godt overblik over eventuelle skader, fejl eller mangler. Ved at få foretaget sådan et hustjek kan du ikke alene spare dig selv for unødige bekymringer om der nu er fugt i fundamentet, revner i murværket eller svamp på loftet. Du kan også spare en masse penge, da du med et hustjek får klar besked om, hvor der eventuelt skal sættes ind for at forbedre din bolig her og nu. Og netop ved at reagere og reparere de ting, der måtte være behov for, kan du ikke blot sikre at din bolig ikke falder i værdi – men i nogle tilfælde endda kan få en højere værdi. Det kan være værd at overveje i salgssituationer og lignende.

Hvad består et hustjek af?

Men hvad er et hustjek egentlig? Og hvad kan du regne med at det indeholder? Dette afhænger lidt af, hvilket firma der udfører det. Som udgangspunkt består det dog altid af en grundig gennemgang af din bolig såvel ude som inde samt på loftet under taget. Her kigges der efter fejl og mangler på:

  • Tag og tagrender
  • Træværk
  • Vinduer og døre
  • Isolering

Kort sagt de områder der dels hører til de mest udsatte og dermed også kræver mest vedligeholdelse, dels kan have katastrofale følger for hele husets stand, hvis der opdages beskadigelser eller fejl der ikke udbedres.

Få det store overblik over boligen

Er der for eksempel revner i taget eller mangler der en eller flere tagsten? Så er der fri adgang for at både vand, sne og skidt kan finde vej ind under tagkonstruktionen. Dette kan ikke blot give vandskader, men også føre til både råd og svamp i konstruktionen med risiko for nedstyrtningsfare. Et utæt tag kan med andre ord forårsage større – og dyrere – skader, end det koster at lægge et par nye tagsten eller sågar skifte hele eller dele af taget.

Et andet område med stort fokus er utætte vinduer og døre, der hører til nogle af de oftest forekommende fejl ved boliger i dag. Er der ikke tætte – eller tætte nok – risikerer du at varmen, der ellers skulle varme boligen op i en kold tid, siver ud mellem sprækkerne til ingen verdens nytte. Det er ikke alene spild af varme, men også af penge. Heldigvis er det et af de områder, der er lette at gøre noget ved for ganske få penge.

Isoleringen er også vigtig at tjekke ved et hustjek. Det gælder både isoleringen på loftet og hulmursisoleringen. Mangler denne helt eller delvist, så vil varmen sive ud gennem væggene i stedet for at blive inden døre. Udfordringen ved netop isolering – eller mangel på samme – er, at man ikke kan se med det blotte øje om den er som den skal være. Derfor er det absolut værd at få tjekket.

Gratis hustjek for store besparelser

Ved at få tjekket din bolig – og gerne få den tjekket regelmæssigt, er der mange penge at spare. I og med at både isolering, utætheder og revner tjekkes både udvendigt og indvendigt, kan der ikke mindst være mange penge at spare på varmeregningen. Det kan være at du rådgives til at isolere yderligere på loftet. Måske skal du overveje at skifte vinduerne fordi de er utætte eller tilhører en lav energiklasse. Og tilsammen vil det sikre en tættere og dermed også varmere bolig, for du ikke fyrer for gråspurvene men for jer der bor i huset.

Hustjek – trin-for-trin

Når du har besluttet dig for at få foretaget et hustjek – og måske endda booket et gratis hustjek, så foregår det gerne således: Konsulenten kommer forbi efter aftale, og starter gerne med at stille dig en række spørgsmål om dit hus, såsom byggeår, eventuelle om- eller tilbygninger samt dine egne tanker om hvor der kan være problemer. Derefter vil konsulenten gå i gang med at tjekke huset fra kælder til kvist, fra udvendigt til indvendigt. Han vil således skulle have adgang til både taget udvendigt og loftet indvendigt og han vil kigge godt efter i alle hjørner af hele boligen med henblik på at se hvor der kan foretages forbedringer, hvor der også kan energioptimeres og hvor der måske trænger til lidt vedligeholdelse. Efter endt undersøgelse vil han fremlægge en udførlig rapport, som giver et rigtig godt overblik over husets tilstand lige her og nu. Her vil du nemt kunne danne dig et indtryk af, hvor alt er som det skal være – og hvor der er plads til forbedringer. Du vil samtidig modtage et konkret tilbud på hvad det måtte koste dig at udbedre de ting, der trænger.

Hvad koster et hustjek?

Det er meget forskelligt hvad et hustjek koster. Dette afhænger lidt af hvor i landet du bor og hvilket firma du vælger. Synes du ikke at have luft nok i økonomien til dette, så kan du også overveje at bestille et gratis hustjek. Dette er der flere og flere virksomheder der tilbyder. Dog er der ofte den klausul, at din bolig skal være af ældre dato – ofte fra før 1984 – for at du kan få glæde af et gratis hustjek. Til gengæld kan du være sikker på, at de udføres med samme omhyggelighed og ærlighed, som de hustjek der koster penge. Og nøjagtig lige som dem, vil du få et godt overblik over de fejl og mangler der måtte være samt en udførlig rapport med resultaterne af undersøgelsen. Mange firmaer giver også gerne et tilbud på de foreslåede udbedringer – og dermed har du et godt grundlag og et fint økonomisk overblik over fremtidige tiltag på netop din bolig. Ganske gratis!

Få 3 gratis tilbud på vedligeholdelsesplaner