Der er intet i denne verden der holder evigt. Det gælder desværre heller ikke den boligen vi bor i. Men man kan gøre meget for at sikre, at den holder så længe som muligt. Ved at passe godt på boligen – både ude og inde – er det nemlig muligt at holde den vedlige, og dermed undgå at skulle bruge både tid og penge på enten at renovere eller udskifte hele eller dele af boligen. Der er derfor nok at være holde styr på som husejer. Et af de steder du med fordel kan kigge hen – eller rettere op – er på taget. Ved du hvordan det har det? Om det er helt perfekt eller måske trænger til en kærlig hånd? Hvis ikke, så bør du måske overveje at få foretaget et tagtjek. Du kan tilmed være så heldig at finde et gratis tagtjek – læs med her.

Få et GRATIS Tagtjek

Hvad indeholder et tagtjek?

Med et såkaldt tagtjek får du, som navnet antyder, foretaget et professionelt tjek af din boligs tag. Helt konkret betyder det, at dit tag bliver gennemgået og vurderet fra øverst til nederst, og fra inderst til yderst, og alt hvad der observeres noteres i en rapport. Det gælder lige fra slid, utætheder og skader til eventuelle fejl i konstruktionen. Her vil du få at vide, hvilken stand dit tag er i, og hvor mange år det vil kunne holde endnu. Og skulle der være særlige anmærkninger, som betyder at taget ikke er i optimal stand, så vil næste skridt være en vurdering af, hvilken løsning der er bedst for netop dit tag, som det ser ud i nuværende situation. Det kan være en eller flere af følgende tiltag:

Reparation af taget

I nogle tilfælde kan du nøjes med blot at reparere dit tag. Det kan være at der skal udskiftes revnede eller løse teglsten eller at undertaget trænger til at blive gennemgået og lappet.

Renovering af taget

Er der lidt flere anmærkninger til dit tag kan en decideret renovering komme på tale. Det kan inkludere reparationer, rensning og maling af taget, så det atter bliver smukt og holdbart.

Udskiftning af taget

Står taget ikke til at hverken reparere eller redde, så anbefales ofte en udskiftning af hele taget. Dette er en større omgang og det kræver derfor også væsentlig mere planlægning og ikke mindst en større sum penge.

Et tagtjek tager typisk omkring en halv times tid. Og det er er tid der er givet godt ud, hvis du ønsker at bevare dit tag så længe som muligt. Samtidig behøver det ikke koste dig en krone at få tjekket taget, da der er flere håndværkere der tilbyder gratis tagtjek. Skulle der være behov for at få udbedret en eller flere skader på dit tag – eller endda udskifte det hele? Så får du i langt de fleste tilfælde også et tilbud på hvad det måtte koste at foretage de foreslåede udbedringer. Dermed får du også et godt økonomisk overblik og ved hvad du har at forholde dig til derefter.

tagtjek

Hvornår skal du overveje et tagtjek?

De fleste eksperter anbefaler at du får foretaget et tagtjek, hvis taget på din bolig er mere end 30 år gammelt. Det gælder også hvis dit tag generelt er i dårlig stand. Så kan du hurtigt få en idé om der skal gøres noget ved det her og nu – eller om alt er i fineste orden. Det kan ikke alene spare dig for en masse bekymringer, men også spare dig en masse penge!

Det kan også være værd at overveje, om du bør få et ekstra tagtjek hvert femte år – ikke mindst hvis taget er mere end 20 år gammelt. På den måde er det nemlig muligt at fang skader og utætheder tidligt i forløbet, så der kan rettes op eller repareres hurtigst muligt og større skader derved kan undgås.

Fordele ved et gratis tagtjek

Der er mange fordele ved at få foretaget et tagtjek. Og er det tilmed gratis er den første, åbenlyse fordel, at det netop ikke koster noget. Så der er ingen undskyldning for at lade være! Men der er også andre klare fordele og gode grunde til at vælge et tagtjek. På den måde får du nemlig et godt og grundigt indblik i dit tags tilstand her og nu.

Et grundigt tagtjek er derfor vigtigt, da det ellers kan have store konsekvenser bare at lade stå til – og i værste tilfælde blot vende det blinde øje til og lade stå til. Det kan nemlig i værste fald betyde, at dit tag bliver i så dårlig stand, at det ikke blot kan give en masse regn indendørs, men også en masse store regninger. Så hvorfor ikke bare få det klaret så hurtigt som muligt? Det kan jo være, at taget er i ganske fin stand, når det kommer til stykket!

Brug for et gratis tagtjek?

Der findes en lang række professionelle firmaer der kan tilbyde et tagtjek. Og også et gratis tagtjek. Uanset om du befinder dig i Gedser eller Skagen, i det vestlige Jylland eller på Bornholm. Fælles for dem alle er, at de har lige præcis den erfaring og ikke mindst ekspertise, der skal til for at kunne give et kvalificeret bud på, hvilken stand dit tag er i. Et bud du efterfølgende selv kan vurdere om du vil følge op på. De foretager blot undersøgelsen og fremlægger derefter deres resultater, så du hurtigt kan få et overblik over resultatet.

Hvem du skal vælge til jobbet, er helt op til dig. Men det kan være en klar fordel at vælge ente en, du har fået anbefalet – eller en som virker kompetent. Du kan også vælge at gå efter et firma som er tilsluttet en garantiordning, hvilket i høj grad borger for kvalitet – og ikke mindst garanti for dækning, hvis uheldet skulle være ude. På den måde kan du bedre sikre dig et godt udført håndværk og sikre dig imod sjusk og ekstra udgifter.

Tjek gerne taget selv

Vil du gerne sikre at taget over din bolig holder så længe som overhovedet muligt? Så er der en række ting du selv kan gøre for at holde det vedlige.

1. Tjek tagets tætningsbånd

Helt øverst på toppen af taget finder du tagets tætningsbånd. Det er placeret under de såkaldte rygningsplader, og netop fordi det sidder øverst oppe, så er det også særligt udsat for vind og vejr og derfor også vigtigt at holde intakt. Hvis den ikke er det, risikerer du at der er fri passage for både regn, sne og skadedyr, som kan forårsage store skader på både taget og resten af dit hus. Som udgangspunkt holder et sådan tætningsbånd kun mellem 5 og 10 år, og det er derfor en god idé at tjekke det fra tid til anden.

2. Tjek samlinger og dækninger

Der er særlige områder rundt omkring på taget, hvor det kan være særligt sårbart. Det gælder især omkring skorstene og ovenlysvinduer, hvor taget ligesom brydes. Her kan der være øget risiko for indtrængende vand, og det er derfor klogt at tjekke om der skulle være hul i samlingerne og de dækninger, der ellers har til formål at holde vandet ude.

3. Tagrende og diverse afløb

Sørg for at rense tagrenderne mindst to gange om året ligesom du også bør undersøge om afløbet under er stoppet eller tillader fri passage for regnvandet. Er tagrenderne fyldt med for eksempel blade, mos og andet snavs, så øges risikoen nemlig for at der opstår huller i tagrenderne. Men endnu værre er, at det også betyder at der er mindre plads de store mængder af regnvejr vi får her i landet. Og dermed øges risikoen for at tagrenderne løber over og vandet i stedet løber ned ad murene eller ind under taget og dermed ødelægger tagkonstruktionen.

4. Løse tagsten eller -plader

Hvis du vil have et tæt tag, så er det vigtigt, at der ikke er nogle løse tagplader eller teglsten øverst oppe på din bolig. I mange tilfælde kan du nemt se, hvis der skulle være løse elementer, helt nede fra jorden. Det kan opstå i forbindelse med hårdt vejr som regn og rusk eller sågar storm. Skulle skaden være sket, så kan du i mange tilfælde skubbe dem på plads igen og derefter sikre, at de bliver fæstnet lidt bedre.

5. Belægninger på taget

Hvis du alligevel er i gang med at tjekke tagets generelle stand, så kan du også overveje at kigge efter eventuelle belægninger på taget. Det være sig alger, mos eller andet snavs, der ikke blot er grimt at se på, men som i den grad også kan have en skadelig virkning på hele tagkonstruktionen. Det er ikke alene forholdsvis nemt at finde ud af, om dit tag er angrebet af den slags belægninger. Det er også forholdsvis nemt at komme dem til livs. Det kan du enten selv vælge at klare – eller du kan alliere dig med en af de mange professionelle firmaer, der hver dag er med til at give danskerne rene, smukke tage uden grimme alger og mos.

Få et GRATIS Tagtjek