Når det kommer til populære hækplanter i de danske haver rundt omkring i parcelhuskvarterne, er der ikke mange typer hække, der slår udbredelsen af bøgen – det skulle da lige være ligusterhækken, hvis popularitet til at markere skel ud til vejen ikke er opstået ud af det rene ingenting. Ligusterhækken har nemlig nogle af de samme gode egenskaber som bøgen, hvilket bl.a. indebærer en meget nem omstilling til det omskiftelige danske klima. Bagende sommer eller isnende vinter? Ligusterhækken skal nok klare sig. I denne lille guide kan du blive en smule klogere på den udbredte hæk, hvor vi giver dig nogle af vores allerbedste pointer.

En ligusterhæk til dig

Når det kommer til ligusterhække, ser man i Danmark hyppigst den storbladede eller den almindelige liguster. Som navnene giver et praj om, er den største forskel på de to sorter, at den storbladede variant har større blade. Større blade betyder ofte, at vinterens minusgrader er hårdere ved planten, hvilket betyder, at den er særligt velegnet til beplantning i kystområder, hvor temperaturen typisk holder sig lidt højere end længere inde i landet.Bor du således langt fra kysten, vil du få den mest vinterhårdføre liguster med den almindelige sort. Ligusterhækken er anvendelig i de fleste danske haver, da den med sin hårdføre natur kan tåle at stå i både skygge og sol. Du får det flotteste hækresultat ved at plante din liguster i næringsrig, men ellers almindelig jord.

Vi anbefaler, at du er opmærksom på din ligusterhæk i de første år, så den får tid til at etablere sig. Opmærksomhed indebærer, at du tilføjer jorden fugt i tørkeperioder, og at du får luget jorden fri for ukrudt. Ukrudt kan nemlig give den unge ligusterhæk dårlige betingelser for at optage fugt og næring.

Ligusterhækken er fuglenes ven

Der er ingen tvivl om, at ligusterhækken med sine små grønne blade er velegnet til prydhaver. Den er nemlig smuk at kigge på, men faktisk har den også fordele til andre interesser. I efteråret er der nemlig bær på busken, som godt nok ikke er spiselige for mennesker, men som fuglene er helt vilde med. Er du derfor interesseret i, at forskellige fugle skal lægge vejen forbi din have, er ligusterhækken et rigtig godt bud på din haves grønne ramme.Med mange fugle skal du blot være opmærksom på, at de kan finde på at bygge rede i den tætte hæk. Når du skal beskære og klippe hækken, er det derfor en god idé at gå hækken igennem først. Gør du det, kan du se frem til en anvendelig smuk hæk, der det meste af året passer sig selv.