Få mere liv i haven med et fuglebad

bedste fuglebad til haven

Kan du lide at kigge på fugle og har du ovenikøbet en have? Så er et fuglebad en rigtig god måde at få endnu mere liv i haven på. Og endnu flere fugle at kigge på. Fuglebade tiltrækker nemlig helt automatisk fugle, der er på udkig efter vand, og det kan være medvirkende til, at du få endnu flere ynglende fugle i haven end ellers. Fuglebade findes i mange forskellige størrelser og udformninger, så det gælder blot om at finde det der passer til netop din have og din stil. For som udgangspunkt er de fleste fugle komplet ligeglade hvordan det ser ud – blot der er frisk vand i det. Mangler du et overblik over mulighederne? Så giver vi dig det gerne lige her!

Vælg et solidt materiale til dit fuglebad

Fuglebad grovhugget granit

Fuglebade fås i et væld af forskellige materialer. Der findes fuglebade i granit, fuglebade i beton, fuglebade i natursten, granit og rustfrit stål. Alle med hver deres fordele. Fuglebade i granit har den klare fordel, at de står fast, hvor du stiller dem. Og så er de på en gang både enkel og rustikke i deres udtryk. De kan fås i et væld af forskellige faconer og størrelser. Fra naturligt udformede fuglebade med god plads til at plaske og slukke tørsten for alle havens fugle – til fuglebade nøje udformet som for eksempel hjerter. De fås naturligvis også i en helt klassisk rund form, der passer smukt i de fleste haver:

Dette fuglebad fås således med en størrelse på både 35 og 45 cm i diameter, og med en vægt på op til 36 kg skal det nok stå fast. Til glæde for både dig og havens dyreliv.

 

FUGLEBAD I JERN, GRØN FUGL

Foretrækker du et fuglebad i et knap så rustikt look, kunne en udgave i støbejern måske være en god idé. Det er et yderst holdbart materiale, der kun bliver smukkere med årene. Blot skal du være opmærksom på at skifte vandet ofte, da der kan dannes rust – og alternativt kan du vælge at bruge fuglebadet som fordringsplads i stedet. Nøjagtig ligesom granit er støbejern også et ret tungt materiale, der sikrer at det ikke vælter eller rykkes rundt i haven, og der findes flere rigtig fine fuglebade på markedet. Det kunne for eksempel være dette, hvor der allerede sidder en fugl klar til at byde velkommen:

Eller dette fuglebad, udført i pladejern, med en festlig fyr på kanten:

Det måler 22 cm i diameter og står, takket være 3 små jernkugler i bunden, stabilt på underlaget. Og skulle du have lyst til at bruge det til andet end fuglebad, så er det også rigtig fint at plante grønne planter eller små husløg i og stille på havebordet eller i kanten af terrassen.

Til lands, til vands eller i luften?

esschert fuglefoderautomat

Ud over at fuglebade findes i et utal af forskellige materialer og faconer, er der også mange forskellige måder at placere det på. Det kan naturligvis stå direkte på jorden i et blomsterbed eller på græsplænen – og naturligvis placeret så du også kan have glæde af at kigge på det både ude og inde. Det behøver ikke være et særlig stort fuglebad, blot du sikrer at der altid er vand i. En mulighed er dette fuglebad fra Esscert Design:

blomus fuglebad

Det har den fantastiske fordel, at det både kan bruges til vand og foder – og at det både kan stå på jorden og hænges på en væg, hvis du foretrækker at få underholdningen lidt op i øjenhøjde. Elegant med små krummelurer og en dekorativ fugl på kanten, er det smukt at se på – både med og uden levende fugle i.

Men et fuglebad kan også være hævet over jorden. Det gælder blandt andet dette fuglebad fra Blomus:

Designet er smut og stilrent, og fuglebadet kan bruges både som foderbræt og som fuglebad alt efter hvad du foretrækker. Det er fremstillet i rustfrit stål kombineret med en fod i træ, og med en højde på 225 cm over jorden, kan fuglene være sikre på at være i fred fra uindbudte gæster nedefra.

Et fuglebad på fod holder rovdyrene fra livet

fuglebad på sokkel

Om du foretrækker et fuglebad på jorden eller et der er lidt oppe i højden, er helt op til dig, og hvorledes din have er indrettet. Der kan dog være god mening i at vælge et fuglebad, der er hævet lidt over jorden – ikke mindst hvis man har kat eller mistanke om andre rovdyr i området. Men det giver også dig, og andre fugleinteresserede, et bedre udsyn til fuglebadets gæster, hvis det befinder sig lidt over jorden.

Her kan du vælge både et fuglebad på fod eller et fuglebad på sokkel. Typisk er sidstnævnte – altså et fuglebad på sokkel – udformet i granit eller natursten. Og de fås i en række forskellige former. Både runde og dette som er mere asiatisk inspireret i sit udseende:

Det er udformet i håndbearbejdet granit, måler 40x40x40 cm og vil sikkerhed pynte i de fleste danske haver.

Lad der blive lys over land – og vand nok til alle

Men et fuglebad kan være mere og andet end et sted, hvor havens vingede venner kan slukke tørsten eller vaske støvet af fjerdragten. Det kan i nogle tilfælde også næsten fungerer som en kunst installation – noget smukt at se på, både når man er ude i haven eller inde i huset. Og det både når fuglene slår sig ned, og når de ikke lige er i nærheden. Et af eksemplerne på dette, er fuglebade med solcelledrevet LED lys.

Det lyser ikke alene smukt op i aftenmørket, men også i haven som helhed med sit romers inspirerede design. Det er bronzefarvede fuglebad er fremstillet i hård polyuretan, som kan modstå vejr og vind og ikke kræver vedligeholdelse. Ud over at bestå af et fuglebad, er det også udstyret med 2 LED-pærer øverst, som oplades af solens stråler og spreder et behageligt lys i haven. Og nederst er der plads til at plante lidt sommerblomster for et helt perfekt udtryk.

Skal det være lidt mere enkelt – men stadig moderne? Så er dette soldrevne fuglebad måske løsningen:

Solcelledrevet Springvand til Haven

Det måler blot 16 cm i diameter og kan derfor let installeres i en lille havesø eller eller i en krukke eller et fad. Det drives udelukkende af solceller og kræver derfor ikke at du trækker besværlige ledninger rundt i hele haven. Det er blot at finde det perfekte sted til det – så er der frisk vand!

Lav dit helt eget personlige fuglebad

Et fuglebad behøver hverken være stort, prangende eller dyrt. Du kan således sagtens vælge at bruge – eller genbruge – en fin underskål som fuglebad i haven. Her kan fuglene fint både drikke og boltre sig på varme sommerdage, og du bestemmer selv, om det skal være en fin en af slagsen eller en du bare har tilovers fra andre projekter. Du kan naturligvis også vælge at lave dit fuglebad selv. Der findes et væld af gode instruktioner til DIY fuglebade på internettet, som er nemme at følge. Det er både sjovt og en lille smule udfordrende, for eksempel at skulle støbe et fuglebad i beton over et stort rabarberblad – men det er bestemt umagen værd! Det kræver blot lidt tålmodighed og præcision. Og så har det en personlighed, som du ikke får, hvis du køber et af de mange fuglebade, der findes i lokale byggemarkeder, boligbutikker og internettet.

Placer dit fuglebad med fornuft og omtanke

Men uanset om du køber et fuglebad eller laver det selv, gælder det om at finde den perfekte placering af det. Både i forhold til din have, til fuglene og ikke mindst til dig, der gerne vil have lidt glæde af at se på fugle i haven.

Vælger du et fuglebad, der står direkte på jorden, bør du undgå at placere det så det står åbent og ubeskyttet. I stedet er det en god idé, at stille det op ad en mur eller i læ af planter, så eventuelle rovdyr ikke kan snige sig usete ind på fuglene, når de kigger forbi for at drikke. På den måde kan fuglene nå i skjul eller at flyve væk i sikkerhed, hvis der skulle komme en trussel rundt om hjørnet eller oppefra.

Værn om bær og frugter – og hold insekterne nede

Og der er mange gode grunde til at investere i et fuglebad til haven. Dels kan det give mange hyggelige stunder at betragte fuglene der lægger vejen forbi og ikke mindst finde ud af, hvor mange forskellige fugle der egentlig findes her i landet. Men det er også en stor hjælp for fuglene – ikke mindst i de varmere måneder. Ofte får de væske fra frugter og bær, så vil du undgå at de forgriber sig på kirsebærtræerne og jordbærrene, er det bare med at finde frem til det rette fuglebad for dig. Så kan de nemlig i stedet slukke tørsten i det, og du kan nyde dine frugter selv.

Det er dog vigtigt, at der altid er frisk vand i fuglebadet, så skift det gerne så ofte som muligt. Og gerne hver dag i sommerperioden, da der dels vil blive drukket mere, men også fordampe en del på grund af de højere temperaturer. Og har fuglene først fundet ud af, at der er vand i netop din have, så kommer de igen og igen. Det er ikke alene en oplevelse i sig selv med fugleliv i haven. De mange fugle kan også hjælpe med at holde insektniveauet nede. Således kan et mejsepar for eksempel spise sig igennem 35 kilo larver i løbet af blot et år!

Fuglebad – ikke kun forbeholdt fugle

Det er dog ikke kun fuglene, der kan have glæde af et fuglebad. For der er naturligvis også mange andre dyr inde i, og udenfor, haven, som kan lide vand. Det kan være at der kommer et par frøer forbi og snupper et køligt bad, og bor du tæt på skov og krat er det slet ikke utænkeligt at råvildtet derfor vover sig forbi på varme dage for at slukke tørsten.

Så på trods af navnet, er et fuglebad ikke udelukkende forbeholdt havens fugle, men kan sikre et spændende og interessant dyreliv i haven, som du kan nyde på behørig afstand.

Hvad koster det så?

Fuglebade findes i alle prisklasser. Skal du blot have et billigt fuglebad, kan du enten lave det selv, eller blot finde en skål der rummer nok vand til at havens fugle kan få dyppet fjerene. Det koster ikke mange penge og fungerer nøjagtig lige så godt som et fuglebad til flere hundrede kroner.

Vil du gerne gøre lidt mere ud af det, så er der rigeligt at vælge imellem både i byggemarkeder, supermarkeder og boligbutikker. Du kan eventuelt vælge at få et overblik over udvalget ved at starte med at kigge på internettet. Her kan du også hurtigt få et indblik i, hvor de forskellige modeller ligger rent prismæssigt – og du kan også nemt og hurtigt sammenligne priserne butikkerne i mellem. Har du forelsket dig i et fuglebad i tungere materialer som granit eller støbejern, skal du dog have in mente, at det kan blive en lidt dyr fornøjelse rent fragtmæssigt, hvis du ikke selv køber og afhenter i en fysisk butik. Men ofte er det ikke større summer der er tale om. Uanset hvad, så findes der fuglebade i alle ender af prisskalaen. Og der er med garanti også et der matcher dine ønsker.

Artikler for dig

Populære Artikler

Seneste Artikler