Luft Til Vand Varmepumpe Test 2024 – Se De 5 Bedste Modeller

luft til vand-varmepumper

Kunne du godt tænke dig at sænke dine udgifter til opvarmningen af din bolig? Og vil du samtidig gerne bidrage til den grønne omstilling ved at tage mere miljøvenlige valg? Så kan det være en god idé at skifte dit gamle olie- eller gasfyr ud med en luft til vand-varmepumpe. Den bruger nemlig den luft, der allerede findes udenfor til at opvarme din bolig, lave varmt vand til brusebadet og sørge for gulvvarmen.

Vi har samlet et overblik over markedets bedste luft til vand-varmepumper, der udmærker sig i tests på en række forskellige parametre. Læs med i testoverblikket for at blive klogere på luft til vand-varmepumpens fordele og egenskaber, og find frem til, hvilken model der passer bedst til dig og dine behov. 

Langå Ecoplus: Testvinderen  

Varmepumpe - Luft til vand - 16,5kw

Langå Ecoplus er en ny model på det danske marked for luft til vand-varmepumper. Den udmærker sig ved at være effektiv, energibesparende og bedre for miljøet med sin flotte energimærkning A +++.
Langås luft til vand-varmepumpe er til dig, der gerne vil have det fulde udbytte af luft til vand-varmepumpens fordele, når du er på udkig efter en driftssikker og effektiv model i bedste kvalitet.

Effektiv opvarmning af bolig

Du kan være sikker på at kunne opvarme hele huset med Langås luft til vand-varmepumpe. Den kan opvarme op til omkring 200 m2, hvilket gør den til én af de mere effektive på markedet. Langås model får også effektivitetspoint ved, at der for hver 1 kw strøm bliver afgivet 5,60 kW varme til din bolig. 

Energibesparende model

Udover at være effektiv er Langå Ecoplus også en energibesparende model. Varmepumpen er frekvensstyret, hvilket vil sige, at så snart den har opnået din ønskede temperatur, vil den fungere på en lavere frekvens for at sænke energiforbruget. Langås varmepumpe er derudover udstyret med en smart afrimningsteknologi, der også er med til at mindske energiforbruget. 

Der er for alvor tænkt på forbrugeren, og for at kræse om dig har Langå sørget for, at varmepumpen virker helt ned til minus 20 grader, så du kan have det varmt og godt indendørs på selv den koldeste vinterdag.

Specifikationer:

  • Energimærke: A+++
  • Mål: H: 35 cm, L: 110 cm, D: 49 cm

Fordele 

  • Energibesparende
  • Effektiv
  • Brugervenlig

Metro Therm Varmepumpe METROAIR I 16: Den bedste energibesparende 

Metro Therm A/S Varmepumpe metroair i 16

Tre år i træk har Energistyrelsen kåret METROAIR I 16 som den mest energieffektive luft til vand-varmepumpe. Så hvis du er på udkig efter en varmepumpe, der for alvor kan hjælpe dig med at spare på regningen og bakke op om den grønne omstilling, er METROAIR I 16 et oplagt valg. 

Smart energibesparelse

Varmepumpen sørger for at få det fulde udbytte af luften udenfor gennem frekvensstyring, der sørger for, at varmepumpen arbejder på en lavere frekvens, når den ønskede temperatur er opnået. 

Modellen fra Metro Therm sparer derudover energi ved at afkøle varmepumpens kølemiddel, inden det når hen til pumpens fordamper. Det vil sige, at den varmeenergi, der er tilbage i kølemidlet, bliver udnyttet til fulde. Du kan derfor sagtens bruge METROAIR I 16 til både radiatoropvarmning og gulvvarme. 

Energieffektivitet på højt niveau

Med en effektiv levering på omkring 5 kWh for hver 1 kWh, varmepumpen bruger, får du masser af energi for dine penge. Du kan endda koble luft til vand-varmepumpen på dit solcelle- eller solvarmeanlæg, hvis du skulle være så heldig at være indehaver af det; så er der for alvor tale om miljøvenlig energibesparelse. 

Modellen kan dække opvarmningen af din bolig effektivt på mellem 2,5 kW og 16 kW.
Udover, at du får meget energi for dine penge med METROAIR I 16, er varmepumpen også effektiv til at opvarme hjemmet i kolde perioder. Den kan nemlig skabe temperaturer på op til 63 grader, hvis det er ned til minus 25 grader udenfor, og den kan præstere 65 grader, hvis det er minus 10 grader udenfor. 

Specifikationer:

  • Energimærke: A+++
  • Mål: H: 61, L: 128, D: 116 cm

Fordele

  • Energibesparende
  • Kan kobles på solcelleanlæg eller solvarmeanlæg for at reducere forbruget yderligere
  • Virker stadigvæk ved temperaturer helt ned til minus 26 grader

Vaillant aroTHERM VWL 75/5: Den bedste støjsvage

Vaillant aroTHERM VWL 75/5 AS 230V. Luft/vand varmepumpe 7kW. Kølemiddel split

aroTHERM VWL 75/5 er en driftssikker og stærk varmepumpe, der stort set ikke kan høres. Med sit Sound Safe System, er du sikret en lydeffekt på 54 decibel, hvilket er noget af det laveste, du finder på markedet. Valliants aroTHERM VWL 75/5 er derfor oplagt til dig, der bor i tæt på andre mennesker som for eksempel i en lejlighed. 

Vand til hele familien 

Luft til vand-varmepumpen sørger med sin 190 liters cylinder uden problemer for at forsyne den større husholdning med varmt vand. På trods af den høje vandkapacitet fylder den støjsvage vandpumpe ikke meget, og den har nogenlunde samme størrelse som et mindre køleskab. 

Hvis du har brug for at øge vandkapaciteten yderligere, er det også muligt at koble din aroTHERM VWL 75/5 sammen med en hydraulisk station, der kan monteres på væggen.
Brug den også sammen med en uniSTOR-varmepumpecylinder, der giver dig endnu mere varmt vand og øger anvendelsen til for eksempel gulvvarme, radiatorer og blæserspoler.  

Der er også tænkt på miljøet

Valliant har også sørget for, at aroTHERM VWL 75/5 ligger i den mere miljøvenlige ende af skalaen. Den gør eksempelvis brug af regnbygerne. Derudover benytter den det miljøvenlige kølemiddel R290. Det mindsker bidraget til den globale opvarmning, hvor den alligevel opnår temperaturer på op til 75 grader og samtidig fungerer, selvom det er helt ned til minus 25 grader udenfor.

Luft til vand-varmepumpen er derfor en investering, der er fremtidssikker, og med den høje ydeevne, er der store besparelser at hente, hvis du for eksempel udskifter dit olie- eller gasfyr.

Specifikationer:

  • Energimærke: A++
  • Mål: H: 114 cm, L: 120 cm, B: 80 cm

Fordele

  • Støjsvag
  • Stor kapacitet 
  • Miljøvenlig

Vaillant aroTHERM VWL 115/2: Den mest luksuriøse

Vaillant Arotherm VWL 1152, 400 V, luft/vand-varmepumpe 10,5 kW

Den lækre og kompakte model aroTHERM VWL 115/2 er nem at installere og samtidig utroligt effektiv. Med en ekstra høj vandkapacitet og et lækkert design er luft til vand-varmepumpen ideel til dig, der gerne vil investere i højeste kvalitet.
Du finder næppe en mere luksuriøs model end Valliants aroTHERM VWL 115/2.

Høj kapacitet og energieffektivitet 

Du kan få varmepumpen med forskellige kapaciteter alt efter dit behov: 5 kW, 8 kW, 11 kW og 15 kW. Og du kan for alvor være fleksibel med modellen, da der også mulighed for, at købe aroTHERM VWL 115/2 sammen med den højeffektive uniSTOR-kedel, der sørger for mellem 200 til 500 liter varmt vand. For en mere kompakt udgave kan du også vælge uniTOWER-kedlen, der sørger for 190 liter. 

Selv i det kolde og fugtige danske klima er luft til vand-varmepumpen effektiv, og du kan spare op til omkring 25% på din energiregning. 

Kælet for detaljen

AroTHERM VWL 115/2’s kompressor er meget støjsvag, og med et dobbeltroterende princip sørger den for en lav hastighed og begrænset med vibrationer. Resultatet er en yderst komfortabel luft til vand-varmepumpe, der hverken generer øjet eller generere støj, så den forstyrrer minimalt i hjemmet. 

Varmepumpens display er meget brugervenligt, og Valliant har taget højde for selv den mindste detalje. De forskellige oplysninger bliver vist tydeligt på termostaten, og displayet har en større menu med mange valgmuligheder.

Som en ekstra bonus kan installatøren af varmepumpen styre den eksternt og teste alle maskinens komponenter ved hjælp af dens kommunikationsmodul eller eventuelt ved at tilkoble den kompatible App. Det gør varmepumpen meget brugervenlig og giver masser af værdi for pengene.   

Specifikationer:

  • Energimærke: A ++
  • Mål: H: 188 cm, B: 60, D: 69 cm

Fordele

  • Brugervenligt design
  • Ekstremt høj vandkapacitet
  • Kompatibel med App

Bosch CS7000i AWM9: Den bedste til indendørs brug 

CS 7000i AWM9 alt i et, hvid Smart Design modul 5-9 kW. INDEDEL

Bosch’s CS7000i AWM9 er en luft til vand-varmepumpe, der er skabt til indendørsbrug og skal stå på gulvet. Varmepumpen kombinerer flot design og lav lydstyrke med funktionalitet, hvilket gør den ideel til at have stående derhjemme. 

Modellen fra Bosch har flere år i træk været en af de øverste på Energistyrelsens liste over energieffektive varmepumper, og den udmærker sig derudover ved at være støjsvag og godt designet.

Smart design

CS7000i AWM9 kan du få med funktionalitet på 5 kW, 7 kW eller 9 kW, så der skulle gerne være noget til ethvert behov. Du vil derudover med denne model få en stor varmtvandsbeholder med kapacitet på op til 190 liter. 

Generelt har Bosch kælet for designet, hvilket er en stor fordel, når luft til vand-varmepumpen skal placeres indendørs. De fleste af maskinens komponenter er gemt væk i lågen, og du kan styre varmepumpen via den gratis App Bosch ProControl. 

En essentiel funktion, når du har en indendørs luft til vand-varmepumpe, er et lavt støjniveau, og her brillere Bosch også. CS7000i AWM9 er en af de mest støjsvage luft til vand-varmepumper på markedet med sit lydeffektsniveau, der er helt nede på 25 decibel. Du vil altså stort set ikke kunne høre maskinen, medmindre du står lige ved siden af den.

Lavere omkostninger til varme 

Når du bruger en CS7000i AWM9 til at opvarme dit hjem, vil du opleve en lavere varmeregning. Varmepumpen er nemlig skabt af de nyeste og mest energieffektive dele. Samtidig er driften konstant opdateret gennem et intelligent styresystem, der hele tiden sørger for, at varmepumpen er så energieffektiv som overhovedet muligt.  

CS7000i AWM9 luft til vand-varmepumpen bruger derudover udendørsluften til at opvarme din bolig, og du slipper derfor helt for udledning af skadelig kemi og stoffer under opvarmningen af dit hjem.  

Specifikationer:

  • Energimærke: B
  • Mål: B: 60 cm, D: 65 cm, H: 185 cm

Fordele

  • Smart designet til indendørsbrug 
  • Energieffektiv
  • Kompatibel med App

Købsguide: Det skal du overveje, inden du køber en luft til vand-varmepumpe

Nu har du set hvilke modeller inden for luft til vand-varmepumper, der er de bedste på markedet. Og måske ved du allerede nu, hvilken varmepumpe du kunne tænke dig.
Hvis det ikke er tilfældet, så frygt ej. I det følgende vil vi guide dig gennem processen med at vælge den varmepumpe, der passer bedst til dig, din bolig og dine behov. 

Hvordan finder du den rigtigt luft til vand-varmepumpe?

Når du er på udkig efter en luft til vand-varmepumpe, kan det være vanskeligt at finde ud af, hvad du skal være opmærksom på. Selvom der ikke findes et entydigt svar, er det en god tommelfingerregel at sørge for at varmepumpen opfylder alle dine behov. Der er nemlig tale om en større investering, så det ville være utroligt ærgerligt, hvis du er gået på kompromis med dit køb og ender med at synes, det var en dårlig beslutning. 

Den bedste løsning til dig?

Først og fremmest bør du undersøge, om en luft til vand-varmepumpe er den bedste løsning for dig. Det kan du blandt andet læse dig til på internettet eller ved at spørge en forhandler til råds. Det er nemlig ikke i alle situationer, at en luft til vand-varmepumpe er den mest fordelagtige løsning. 

Hvilken model?

Når du har vurderet, om luft til vand-varmepumpen er relevant for dig og din boligform, er næste skridt at finde den helt rigtige model. Her kan du blandt andet bruge vores testoverblik til at beslutte dig, og der findes også en række andre tests og anmeldelser, du kan orientere dig i på internettet. 

Hvilken model, der er den rigtige til dig, afhænger både af din boligform, om du har vandbåren varme samt en række andre parametre, som vi vil guide dig igennem i det følgende.

Hvorfor købe en luft til vand-varmepumpe?

En luft til vand-varmepumpe er en af de mest energieffektive måder, du kan opvarme din bolig på. Det skyldes, at den benytter el til at lave radiatorvarme, gulvvarme eller varmt vand. Det positive ved el er, at udviklingen går i den retning, at det efterhånden kommer udelukkende fra vedvarende energikilder som for eksempel sol- og vindenergi. 

Som navnet antyder, adskiller vedvarende energi sig fra fossile brændstoffer ved at være vedvarende. Det vil sige, at de ikke slipper op, som det er tilfældet med fossile som for eksempel kul, olie og naturgas.
En negativ side ved fossile brændsler er derudover, at de udleder CO2 ved afbrænding. Det slipper du helt for med vedvarende energikilder. 

Du skal derfor investere i en luft til vand-varmepumpe, hvis du godt kunne tænke dig at spare på energiregningen og samtidig gerne vil bakke op om den grønne omstilling og skære ned på forbruget af fossile brændstoffer, der er skadelige for vores planet. 

Fordelene ved en luft til vand-varmepumpe

  • Lavere varmeregning end ved olie- eller gasfyr.
  • Du bakker op om den grønne omstilling.
  • Brugervenligheden er i top. 
  • Du slipper for lugt og udledning af skadelige stoffer.
  • Du slipper for at skulle tanke dit oliefyr. 
  • Velegnet til vandbåren gulvvarme. 

Ulemperne ved en luft til vand-varmepumpe

  • Mange modeller kan være lidt støjende, hvilket kan være ufordelagtigt, hvis du bor tæt på andre mennesker. 
  • Mindre effektiv end eksempelvis jordvarme. 
  • Er ikke effektiv til dårligt isolerede huse. 
  • Har ikke det kønneste udseende. 

Er en luft til vand-varmepumpe relevant for dig?

Kunne du godt tænke dig at skifte dit gamle olie- eller gasfyr ud med en topmoderne luft til vand-varmepumpe? Det kan være en rigtig god idé, og du kan spare op mod halvdelen af dine varmeudgifter. 

Hvis du er så heldig at være indehaver af et stort haveareal, kan du også overveje, om en jordvarmepumpe er et bedre valg til dig. Den er nemlig en smule mere effektiv og økonomisk fordelagtigt end luft til vand-varmepumpen. 

Det er dog langtfra alle, der har den plads som jordvarmen kræver, og hvis du har færre kvadratmeter at gøre godt med, er luft til vand-varmepumpen en god løsning. Det er også betydeligt billigere at anskaffe dig en luft til vand-varmepumpe fremfor at investere i at få anlagt jordvarme. 

Et godt match til vandbåren varme 

Du kan bruge luft til vand-varmepumpen til at opvarme din bolig og til at opvarme vandet i dit hjem. Hvis du har vandbåren gulvvarme i din bolig, er luft til vand-varmepumpen et særligt fordelagtigt valg.
Når vand bliver opvarmet med en luft til vand-varmepumpe, vil fremløbstemperaturen være lavere, end hvis det for eksempel bliver opvarmet med et olie- eller gasfyr. En lav fremløbstemperatur vil være mest effektiv, når varmen bliver fordelt på en hel overflade som over et gulv fremfor at skulle løbe gennem radiatorer først. 

Et dårligt match til fjernvarme

Luft til vand-varmepumpen vil sjældent være den bedste løsning, hvis du har fjernvarme i hjemmet. Når du har fjernvarme, er der nemlig som oftest såkaldt tilslutningspligt, hvilket vil sige, at du skal gøre brug af den udbudte fjernvarme i din bolig.
Derudover kan fjernvarme nogle gange vise sig at være billigere.  

Er din bolig godt isoleret?

For at få det fulde udbytte af din luft til vand-varmepumpe kræver det, at din bolig er godt isoleret. Som nævnt, er fremløbstemperaturen på vandet i luft til vand-varmepumper ikke ligeså høj, som det er tilfældet ved olie- og gasfyr. Det er derfor essentielt, at din bolig er godt isoleret, så den kan holde på varmen, og det ikke vil tage alt for lang tid at opvarme boligen. 

Hvordan virker en luft til vand-varmepumpe?

Luft til vand-varmepumper gør brug af udendørsluftens varmeenergi, hvilket betyder, at den kan give din bolig varme hele året rundt – selv på de koldeste vintermorgener. Hvis det er vanskeligt at få luft til vand-varmepumpen til at fungere optimalt i meget kølige perioder, eller hvis I bruger meget varmt vand derhjemme, er det muligt at montere en ekstra elpatron på varmtvandsbeholderen for at sikre et kontinuerligt flow af varmt vand. 

Varmepumpen består af to dele: En del, der opsættes udenfor og en del, der opsættes indenfor.
Delen, der står udenfor, skal være tæt på huset. Den består blandt andet af en ventilator, der fører udendørsluften gennem en såkaldt varmeveksler, der sørger for at transportere varmen, der findes i udendørsluften forbi et kølemiddel.

Som et køleskab

Luft til vand-varmepumpen sørger for at hæve trykket og derigennem temperaturen i kølemidlet. Et køleskab fungerer på præcis samme måde, hvor varmen fra luften indeni køleskabet tages ud og transporteres om til bagsiden for at køle indvendigt. 

Når kølemidlet er blevet opvarmet tilstrækkeligt, bliver det gennem rør ledt over til den del af luft til vand-varmepumpen, der sidder indendørs. Her opvarmer kølemidlet vandet, og når det er færdigt, løber det tilbage til varmepumpen, hvor det kom fra, for at blive opvarmet på ny.

Hvordan installerer man en luft til vand-varmepumpe?

Hvis du skal have installeret en luft til vand-varmepumpe, er der en række ting, du bør tage højde for både før, under og efter installationen af varmepumpen.

Før installationen af din luft til vand-varmepumpe

Det er vigtigt at få professionel hjælp til installationen af din varmepumpe, hvis du ikke selv har erfaring med den salgs. Og desuden skal luft til vand-varmepumper installeres af en autoriseret installatør.

Inden installationen, skal du selv have styr på følgende:

  • Tjek, at du har en godkendt strømforsyning inden for 2 meters rækkevidde af den indendørs del af varmepumpen.
  • Varmepumpen skal stå på et fast underlag.
  • Der skal laves et afløb under varmepumpens udendørsdel.
  • Der skal være en 230V stikkontakt tæt på.

Det tager omkring 1 til 2 dage at få installeret en luft til vand-varmepumpe, og i de dage vil du være uden varme. Det kan derfor være en stor fordel at vælge en af sommerdagene til installationen af varmepumpen, så du slipper for at fryse. 

Du skal naturligvis også selv tage stilling til, hvor du gerne vil have varmepumpen placeret. Eftersom den godt kan fylde lidt i landskabet og være let støjende, er det vigtigt, at du overvejer den mest hensigtsmæssige placering. Det er for eksempel ikke den bedste idé at placere den lige op ad soveværelset. 

Efter installationen af din luft til vand-varmepumpe

Når selve installationen finder sted, er det bare at vente. Efter installationen af en luft til vand-varmepumpe er det eneste du skal tage højde for at bestille et årligt serviceeftersyn.
Du skal derudover selv sørge for at vedligeholde din luft til vand-varmepumpe, der kan falde i effektivitet, hvis du ikke husker at vedligeholde den og få den eftertjekket løbende. 

En luft til vand-varmepumpe laver i gennemsnit 3 til 4 kWh for hver 1 kWh el, den bruger. Den er drevet af strøm for at fungere, og du skal derfor registrere din luft til vand-varmepumpe i BBR-registeret og orientere dit forsikringsselskab.
Ved at registrerer dit hjem som elopvarmet på BBR, kan du derudover få en reduktion i prisen på elafgiften på den del af dit forbrug, der ligger over 4.000 kWh/år.

Hvad er prisen på en luft til vand-varmepumpe?

Prisen for en luft til vand-varmepumpe afhænger blandt andet af størrelsen på din bolig og af, hvor velisoleret din bolig er. Det er nemlig ud fra disse parametre, at størrelsen på varmepumpen og omfanget af installationen bestemmes.
Det kan for eksempel være, at der er behov for, at du får anlagt flere og/eller større radiatorer i forbindelse med installationen. I gennemsnit vil de fleste installationer af en luft til vand-varmepumpe ligge i omegnen af 80.000 til 130.000 kroner. 

Tilskud til energiforbedringer 

Frem til 2026 kan du få et tilskud fra noget, der hedder Bygningspuljen. Det er en ordning under Energistyrelsen, der giver tilskud til energiforbedringer i boliger i Danmark. Tilskuddet dækker op til 25 procent af din investering i energiforbedringer såsom en luft til vand-varmepumpe.

For at få tilskuddet fra Energistyrelsen skal installationen være foretaget af en godkendt installatør, hvilket også er at foretrække for dig selv for at være sikker på, at alt fungerer præcis ,som det skal. 

Varmepumpeabonnement 

Det er også en mulighed at betale din luft til vand-varmepumpe via en abonnementsordning. I det tilfælde får du et energiselskab til at installere din varmepumpe og til at skrotte dit eventuelt gamle olie- eller gasfyr. Du slipper derfor helt for at skulle tænke på noget selv både ift. drift, vedligehold og opsætning af din luft til vand-varmepumpe.  

Store besparelser at hente

Når du investerer i en luft til vand-varmepumpe kan det føles som mange penge, du skal af med – og for hvad? Hvis du i forvejen har et olie- eller gasfyr, der virker upåklageligt, kan det måske virke ulogisk at skifte ud. 

Selvom der er en merinvestering på omkring 45.000 kroner, når du køber en luft til vand-varmepumpe, vil der ikke gå mere end 3 år, før det har betalt sig. Det skyldes blandt andet, at en varmepumpe har en levetid på 15 til 20 år. 

I en bolig på 130 kvadratmeter og 4 personer i husholdningen vil den årlige udgift på en luft til vand-varmepumpe ligge på ca. 8.000 kroner for el og service. Til sammenligning koster et nyere oliefyr ca. 23.500 kroner om året for fyringsolie og service.

Artikler for dig

Populære Artikler

Seneste Artikler