INSPIRATION TIL BÅLSTED I HAVEN: Der er næppe noget så skønt som at samles med familie og venner omkring åben ild, hvor man kan nyde de lange, lyse og lune sommeraftener i flammernes skær. Og når temperaturene falder ud på aftenen, kan man varme sig omkring ilden, imens mørket sænker sig. En bålplads er ikke alene hyggelig – men også en kærkommen mulighed for at lave snobrød eller riste skumfiduser over den sagte ild. Lyder det fristende? Så er der lige et par ting du bør være opmærksom på, inden du køber en bålplads eller et bålsted, hvor familien kan samles.

Bål er ikke kun forbeholdt Sankt Hans. Så langt fra. Det kan være et samlingspunkt hele sommeren igennem, når der er venner eller familie på besøg, eller der blot skal hygges lidt ekstra mens solen går ned. Det er imidlertid ikke alle, der har plads til et decideret bål eller en større bålplads, og her er det oplagt i stedet at vælge et af de mange bålfade eller bålsteder, som er på markedet. Og der er mange at vælge i mellem. Men i stedet for blot at vælge det første det bedste i din iver efter at få tændt op, er der nogle overvejelser du bør gøre dig, så du ikke risikerer at investere i noget som du ikke får den fulde glæde af

Lad os guide dig til det bedste bålsted eller bålfad

Et bålsted i haven er ikke bare et bålsted. Og et bålfad er ikke bare et bålfad. Der findes et utal af varianter, som alle har deres fordele og ulemper. Det er derfor ikke helt ligegyldigt hvad du vælger. Først og fremmest skal det jo passe til dine ønsker og behov. Skal det udelukkende bruges til at lave bål i – eller skal det også kunne anvendes som grill eller til at lave mad over? Skal det have en fast plads i haven – eller kunne tages med på farten, når turen går til stranden eller i sommerhuset? Og endelig – hvordan skal det se ud? Skal det være stort eller lille? Stå direkte på jorden eller placeres på et stativ, så det kommer lidt op i højden? Skal det være enkelt og stilrent eller mere detaljeret i sit design? Muligheder er der nok af. Det gælder blot om at finde den helt rigtige løsning, så du kan komme i gang med at nyde flammernes blussen og duften af nybagt snobrød.

Skal du vælge et bålsted på ben – eller uden?

Bon-fire Bålfad med forkromede benLige så mange forskellige typer af bålfade der findes – lige så mange forskellige højder fås de også i. Nogle er skabt til at stå direkte på jorden, græsset eller terrassefliserne, mens andre står på ben eller stativ. Vælger du en model uden ben skal du være opmærksom på, at står den f.eks. på græsset, kan det blive beskadiget på grund af den høje varme. Og står den på fliser kan disse blive meget varme både under og rundt om bålfadet. Det kan i nogle tilfælde være en fordel at vælge et bålfad med ben eller på et stativ, hvor det kommer op over jorden. Dette giver også en langt bedre arbejdshøjde, hvis du ønsker at anvende det til at lave mad over. Det kunne f.eks. være dette Bon-fire Bålfad med forkromede ben:

Her får du et solidt bålfad i sort emalje med 10 cm. ben og en diameter på 68 cm, der giver god plads til at tænder op på og lave snobrød over, hvis man ønsker dette. Vil du gerne anvende det til at lave mad over, fås denne model også med både gryde og pande og et tilhørende stativ på 140 cm, som giver de bedste arbejdsforhold.

Skal der endnu mere højde på, skal du vælge den mere langbenede model fra Bon-fire:

bålfad inkl. beslag til 3-ben

Den er også udformet i sort emalje og har samme diameter – men er udstyret med hele 50 cm høje ben, som giver en særdeles god arbejdshøjde. Uanset om der skal grilles skumfiduser på stranden eller laves mad og bål.

Skal du vælge et bålsted i støbejern – eller stål?

Et er, hvad bådfadet skal bruges til. Et andet er, hvad det er lavet af. Som udgangspunkt bør det kunne holde til at stå ude hele året – også om efteråret og vinteren, hvor mange synes det er hyggeligt at tænde op og sidde inden døre og nyde det. Derfor skal det også kunne holde til det danske vejr, som både byder på sol og nedbør. Som udgangspunkt er de fleste bålfade og bålsteder lavet i enten stål eller støbejern og der er fordele ved begge materialer – alt efter hvad formålet med bålsted i haven er, dog har begge typer af materialer bedst af at komme i læ, hvis det regner meget.MORSØ IGNIS BÅLFAD

Vælger du et bålsted i støbejern, har det den klare fordel, at det er et tungt materiale. Derfor står det fast, også i stærk blæst. Materialet er dog ikke rustfrit, men vil med tiden få en smuk patina af vind og vejr, som givet det et råt og flot look, og så er det nemt at holde. Det gælder også dette bålfad fra Morsø, der med 18 kilo står , hvor det bliver sat.

Med en diameter på 45 cm er det velegnet både til at lune sig på og som bålsted, og med en højde på 32 cm er det perfekt til at lave snobrød eller grille skumfiduser over, når ilden er blevet til gløder.

Er du i stedet på udkig efter et bålsted, der kan flyttes rundt og tages med, bør du derimod kigge efter et i stål, der er et væsentligt lettere materiale end støbejern. Disse findes naturligvis også i et klassisk rundt design, som dette bålfad med en diameter på 70 cm. og en vægt på blot lidt over 7 kilo:

bon-fire bålfad

Et enkelt bålfad med 3 korte ben, som med tiden vil ruste og få det til at fremstå med en smuk patina. Men stål har den fordel, at det kan formes i mange forskellige former, så foretrækker du noget lidt ud over det sædvanlige er det absolut også muligt. Hvem siger, at et bålsted i haven skal være rundt. Hvorfor ikke lave det konisk? Som f.eks. dette fra Bon-fire:

bon-fire bålfad cone

Her opnår man for alvor illusionen af lejrbål – uden at skulle bekymre sig om vildfarne flammer. Ønsker du større stabilitet kan det med fordel fyldes med sand, som også vil være med til at reducere mængden af varme fra undersiden. Der kan også udbygges med yderligere tilbehør, så der kan laves mere end blot snobrød over dette elegante bålsted.

Et udendørs bålsted er smukt at se på

LA HACIENDA Brava bålfadNår det kommer til udformningen af udvalget af bålfade, er der noget for enhver smag. Så uanset om du foretrækker de klassiske runde af slagsen, de mere moderne eller noget helt tredje er der også et der passer til dig og din have. Er du på udkig efter noget lidt anderledes, er der bestemt også råd for det. Nemlig dette elegante bålfad fra La Hacienda:

Smukt både med og uden bål – og udført med bronzefinish i smukt dekoreret stål.

Sådan tænder du op i dit bålfad

Find dit bålsted på tilbud – og få et billigt bålsted i haven

Bålfade og bålpladser fås i alle størrelser og prisklasser. Ofte hænger pris og kvalitet sammen, og har du kastet din kærlighed på en af de lidt dyrere modeller, kan det godt betale sig at holde øje med, om netop dette skulle komme på udsalg eller tilbud. Du bør også overveje at tjekke diverse prissammenligningssider fra tid til anden, for at se, hvor du finder det du søger – billigst. Er du lidt i tvivl om hvilken model du skal vælge, så kan der være hjælp at hente i diverse tests, ligesom det også kan være en god idé at se udvalget og mulighederne i butikkerne inden du bestemmer dig. Er du i tvivl om et bålsted i haven overhovedet er noget for dig, så start med at købe et billigt et af slagsen. Så kan du altid vælge at investere lidt mere næste gang.

Sæt dit udendørs bålsted i læ for vejr og vind

Når du har fundet frem til netop det bålsted eller bålfad der passer til dine ønsker og behov – og du har fundet det til en pris du synes er fair – så er det bare med at komme i gang! Få tændt op, måske ristet skumfiduser eller små pølser over den sagte ild, eller bare sidde og nyde varmen fra flammerne. Der er mange dejlige timer i vente i selskab med en sådan investering, blot man husker at passe lidt på den. Det kan derfor være en fordel at have købt en model med afløb til regnvandet – lige som det også er en god idé at sætte den indendørs, eller i hvert fald i læ, når vejret ikke lige arter sig.