Fra engang at have været noget, der primært blev brugt at personer med psykiske lidelser, er tyngdedyner i dag populært blandt store dele af den danske befolkning. Det skyldes i høj grad, at man med den bedste tyngdedyne kan forbedre sin søvnkvalitet og samtidig reducere blandt andet angst- og stresssymptomer.

Tricket er bare lige at finde den bedste tyngdedyne; for der er masser at vælge i mellem. For at hjælpe dig lidt på vej, har vi i denne bedst i test guide samlet i alt 9 forskellige tyngedyner, som hver især udmærker sig i bestemte kategorier.

Du kan derfor med fordel benytte kategorierne, som vi har opdelt vores bedst i test liste i, til at finde frem til den tyngedyne, der passer bedst til lige præcis de behov, du står med. Undervejs vil du blive præsenteret for hver af de udvalgte dyner, samt en masse nyttig baggrundsviden om tyngdedynernes effekt.

Scandinavian Tyngdedyne – Bedste tyngdedyne til voksne

Scandinavian Tyngdedyne

Det er bevist, at en tyngdedyne kan have en rigtig positiv effekt på ens søvn. Med denne tyngdedyne til voksne fra Scandinavian Rest, kan du se frem til både bedre søvn og mindre træthed. Dynen beroliger nemlig nervesystemet og mindsker tankemylder.

Antibakteriel og temperaturregulerende

Samtidig er der fokus på renligheden med denne Scandinavian Rest tyngdedyne til voksne, da den er fremstillet af miljøvenlig bambus og i øvrigt tåler en tur i vaskemaskinen på 60 grader. Takket være bambusmaterialet, er dynen ikke bare antibakteriel, men også både antistatisk og allergivenlig. Det vil sige, at langt de fleste vil altså kunne anvende dynen uden problemer.

Der er ingen tvivl om, at det kan være dyrt at investere i den bedste tyngedyne til voksne, men til gengæld behøver du ikke to af slagsen. Dynen fra Scandinavian Rest er nemlig temperaturregulerende, hvilket betyder, at den kan bruges året rundt. Det vil i øvrigt også sige, at du slipper for at skifte den ud hvert halve år og for at bruge opevaringsplads til en anden dyne.

Som med enhver tygndedyne, er skal denne bestilles i den rette vægt, for at opnå en effekt. Brug skemaet på Scandinavian Rests hjemmeside til at se, hvilken vægt tyngdedynen skal have, for at passe til din kropsvægt. Du kan vælge mellem 5, 7 og 9 kg.

5 ud af 5 stjerner

Der er mange gode grunde til, at denne tyngedyne fra Scandinavian Rest bliver kåret som den bedste til voksne, herunder gode materialer, fornuftig prissætning og høj kvalitet. Men måske vigtigst af alt, er anmeldelserne, der er skrevet af de kunder, der har købt og brugt dynen til hverdag.

På Scandinavian Rests hjemmeside vil du i skrivende stund kunne se, at dynen her har fået 5 ud af 5 stjerner i gennemsnit – næsten i hvert fald. For ud af de 42 anmeldelser er der kun én, der har givet 4 fremfor 5 stjerner.

Kunderne roser blandt andet tyngdedynen for at have hjulpet meget på stressymptomer, samt at den har gjort det nemmere at falde til ro. Flere skriver også, at deres Scandinavian Rest tyngedyne har hjulpet dem til at sove igennem og altså undgå at vågne flere gange i løbet af natten.

Ella Tyngdedyne – Bedste tyngdedyne på 5 kg

Ella

Ella Tyngdedynen fra anew er også lavet i en udgave til voksne. Det særlige ved denne dyne er, at den kan købes med meget vægt, hvilket vil sige, at du her kan få den bedste tyngedyne på 5 kg.

Velkendt opbygning fra Anew Sleep

Selvom dynen er større og tungere, så har den nøjagtige samme opbygning og funktioner som Ella tyngdedynen til børn. Det vil sige, at den er vegansk og består af 7 lag, hvor de to 2 yderste er lavet af 100% bomuld, mens mellemlagene er lavet af polyesterfibre, der gør dynen blød og varm, og det inderste lag består af bittesmå støjfrie glaskugler som tilføjer dynen vægt.

Alt dette er med til at sikre den vigtige effekt; nemlig at du med denne 5 kg tyngdedyne kan berolige både kroppen og nervesystemet, samt få hjælp til at falde hurtigere i søvn og sove bedre om natten.

Dynen er selvfølgelig, ligesom Ella Tyngdedyne Barn, OEKO-TEX certificeret og tåler en tur i vaskemaskinen på 30 grader. Til gengæld har den ikke godt af at komme i tørretumbleren, blive strøget eller renset. I stedet bør den hænges til tørre umildbart efter vask.

Anew Sleep anbefaler, at man vælger en tyngdedyne der svarer til ca. 10% af ens kropsvægt. Derfor er en tyngedyne på 5 kg velegnet til personer, der vejer omkring 50 kg. Modellen her kan dog også købes i tungere varianter, der vejer helt op til 13 kg.

Scandinavian Tyngdedyne Børn – Bedste tyngdedyne til børn

Scandinavian Tyngdedyne Børn

Som forældre ønsker man det bedste for sit barn, især når det kommer til søvn. Opvågninger om natten er ganske almindeligt blandt særligt de mindste børn, men det hører altså ikke nødvendigvis op, blot fordi barnet fylder 3 år.

Mange børn kan, ligesom voksne, nemlig have søvnproblemer. Det kan eksempelvis være, fordi de har svært ved at give slip på dagen eller fordi de sover dårligt. Uanset årsagen, kan det resultere i, at de vågner i løbet af natten, hvilket ikke bare uhensigtsmæssigt for barnets helbred og udvhilethed, men også for forældrenes.

Derfor er det også blevet mere udbredt at investere i tyngedyner til børn, fordi de har mange af de samme effekter, som tyngedyner til voksne. Det vil sige, at det potentielt set kan give bedre søvn til hele husstanden, hvis man investerer i Scandinavian Rests tyngdedyne til børn over 3 år og over 15 kg.

4,9 ud af 5 stjerner

Dynen produceres på samme måde som voksenmodellen, der blev præsenteret i afsnittet ovenfor. Det betyder, at du også her får en model udført i gode materialer af høj kvalitet. Af samme årsag er det ganske naturligt, at også denne dyne har fået flotte anmeldelser.

Kunderne vurderer i gennemsnit denne tyngedyne til børn til 4,9 ud af 5 stjerner, hvilket nærmest ikke kan blive bedre. Blandt andet skriver Poul Eriksen, at dynen har hjulpet gevaldigt til deres 4-årige dreng, som med en almindelig dyne kæmpede gevaldigt med at falde til ro om aftenen.

En lignende historie bliver berettiget af Mette Olsen, der siger, at hendes børn begge havde problemer med søvnen, men efter at have taget dynen her i brug, virker det til at have hjulpet. Disse anmeldelser er en af de primære årsager til, at det er lige netop denne model, der bliver kåret som den bedste tyngedyne til børn.

Ella Tyngdedyne Barn – Bedste tyngdedyne på 3 kg

Ella Barn

Anew har udviklet Ella Tyngdedyne Barn, som er en tyngdedyne der beroligere kroppen og nervesystemet og hjælper børn til at falde hurtigere i søvn. Dynen skaber tryghedsfornemmelse og reducerer uro – det beskrives at dynen føles som at få et kram fra far eller mor.

Derudover giver dynen bedre søvn og dermed mere overskud til hele familien. Vægten er blandt andet med til at øge produktionen af lykkehormonet serotonin og søvnhormonet melatomin, alt imens den reducerer produktionen af stresshormonet kortisol – hvilket også er en af årsagerne til, at den har så god en effekt på søvnkvaliteten hos børn.

Stoffet på denne Ella Tyngdedyne fra anew sleep er vegansk og består af 7 lag. De 2 yderste lag består af 100% bomuld, mellemlagene består af polyesterfibre, som gør dynen blød og varm og det inderste lag består af bittesmå støjfrie glaskugler som tilføjer dynen vægt. Alle materialerne er OEKO-TEX certificeret og så tåler dynen i øvrigt en tur i vaskemaskinen på 30 grader.

Modellen her måler 100×140 cm og kan købes med 2 kg, som anbefales til børn fra 1-3 år eller 3 kg vægt, som anbefales til børn fra 3-5 år. Det er muligt at tilkøbe betræk til dynen ved bestilling.

5 ud af 5 stjerner

Som forældre kan man ligge søvnløs mange timer, hvis ens børn har svært ved at falde i søvn, sover uroligt og dårligt eller vågner mange gange i løbet af natten. Om morgenen kan bekymringerne fortsætte, hvis barnet vågner om morgenen og føler sig træt og udmattet på grund af nattens søvnmangel.

Mange forældre taler meget positivt om tyngdedyner til deres børn og priser sig lykkelige for at have købt en tyngdedyne. Blandt andet skriver flere, at tyngdedynerne skaber tryghed hos barnet, får barnet til at falde hurtigere i søvn, at barnet sover bedre, trygt og mindre uroligt og vågner om morgenen og fortæller at det har sovet godt og virker udhvilet.

Det er dog også vigtigt at være opmærksom på, at mange oplever, at børnene lige skal vænne sig til at sove med en tyngdedynen, men at dette som regel ikke tagere mere end en uges tid, før man kan mærke den positive effekt både hos børn og forældre.

Hugged Tyngdedyne Voksen – Bedste tyngdedyne på 7 kg

HUGGED®VOKSEN

Hugged Tyngdedyne Voksen er en dyne der hjælper dig med dine søvnproblemer. Denne tyngdedyne hjælper dig med at falde til ro ved sengetid, sove godt om natten og den mindsker også uro i kroppen. Den er fremstillet af 100 % OEKO-TEX-certificeret bomuld og kan i øvrigt vaskes og tørretumbles (dog anbefales lufttørring).

Modellen her kan fås i målene 140×200 cm og 140×220 cm og kan derfor anvendes med de dynebetræk du allerede har derhjemme. Vi anbefaler den her som den bedste tyngdedyne på 7 kg, men den fås også i varianter med henholdsvis 5 kg, 9 kg og 11 kg.

Hugged bruger en lidt anden skala end andre til at vurdere, hvilken vægt en tyngdedyne bør have. De siger nemlig, at det skal være mellem 8 % og 12 % af ens kropsvægt. Det vil sige, at denne tyngdedyne på 7 kg er velegnet til personer, der vejer mellem 60 kg og 79 kg.

Vær derudover opmærksom på, at problemer med med vejrtrækning, blodcirkulation eller hvis man har svært ved at holde en normal kropstemperatur, kan kræve en lavere vægt. Har du sådanne problemer, bør du tage kontakt til din læge inden, at du begynder at bruge en tyngdedyne.

4,8 ud af 5 stjerner

Flere brugere af Hugged Tyngdedyne Voksen er meget glade for dynen og skriver den har hjulpet dem til at falde hurtigere i søvn og sove bedre om natten. Det nævnes, at dynen omslutter kroppen godt og falder tilpas tungt, således det giver en rar fornemmelse af tryghed og følelsen af indre samt kropslig ro.

Flere brugere nævner også at dynen er særligt rar at bruge ved afslapning, i stedet for eksempelvis et tæppe. Dynen hjælper med at få kroppen til at slappe af, komme ned i gear og afspænde kroppen, som ellers har været brugt og i gang i løbet af hele dagen.

Ydermere er der generel enighed om, at denne bedste tyngdedyne på 7 kg virker afstressende og mindsker uro i både krop og sind. Det nævnes også at det naturligvis kræver lidt tilvænning at bruge dynen, når man ikke har været vant til det, men at det med et åbent sind og lidt tålmodighed giver pote og bedre søvn.

Littlenap Napsack Plus™ – Bedste tyngdedyne til baby

Napsack Plus™ | Den vægtede sovepose

Mens man kan være heldig, at børn kan få en god nattesøvn, så er det bare et vilkår, at babyer er vågne flere gange om natten. Primært er opvågningerne forårsaget af sult eller fyldte bleer, men man kan også opleve, at de mindste børn kan have søvnproblemer. Det kan blandt andet være at barnet har svært ved at finde ro og falde i søvn, at barnet føler sig utrygt eller at det vågner fordi det skifter søvncyklus.

Man kan føle sig fristet til at udstyre barnet med en tyngedyne, men det er vigtigt at gøre opmærksom på, at det ikke er forsvarligt. Typisk vil en almindelig tyngdedyne nemlig veje for meget til, at baby selv kan løfte den af sig.

Som et alternativ, har Littenap derfor udviklet Napsack Plus, som er en tyngdesovepose, der dækker babyens krop, men armene er fri. På den måde kan baby ikke risikere at få tyngdesoveposen over sig uden at kunne fjerne den. Tyngdesoveposen kan blandt andet være med til at give en mere sammenhængende søvn, da barnet vil opleve en følelse af tryghed, når det har en tyngdesovepose på.

Samtidig kan du også være helt tryg ved at give din baby ”tyngdedynen” på, da den er 100 % OEKO-TEX-certificeret. Det vil sige, at den er fri for kemikalier og skadelige stoffer og derfor sikker for baby af bruge. Napsack Plus fås i 3 størrelser; S (2-6 måneder), M (6-12 måneder) og L (12-24 måneder).

5 ud af 5 stjerner

Napsack Plus er en videreudvikling af den almindelige Napsack fra Littlenap – og den er relativ ny. Derfor er der i skrivende stund kun én anmeldelse af plus-modellen, men den er til gengæld 5-stjernet og i øvrigt skrevet af en, der tidligere har brugt den første udgave af Napsack.

Maria skriver, at den virkelig har hjulpet på hendes datters søvn – og det underbygges af de mange anmeldelser, der er skrevet om Napsack-modellen. Her får tyngedsoveposen nemlig også 5 stjerner i gennemsnit, og der er simpelthen så mange forældre, der kan berette om børn på blot 6 måneder, der sover igennem næsten hver nat.

Littlenap Junior Tyngdedyne – Bedste tyngdedyne til junior

Junior (2-5 år)

Nogle forældre oplever at deres børn eksempelvis kan have svært ved at finde ro og falde i søvn, sover uroligt og dårligt eller vågner mange gange om natten helt op til førskole alderen. Det kan være nærmest invaliderende for forældrene, når børnene ikke sover og derfor har Littlenap udgivet Junior Tyngdedynen, som kan anvendes af børn helt op til 5 år.

Ligesom tyngdesoveposen fra samme firma, så hjælper Junior Tyngdedynen til længere, dybere og mere sammenhængende søvn hos det lidt større barn. På den måde sikrer du dig at du om morgenen kan vække et veludhvilet barn, som er ladt op og klar til dagen med god energi og overskud til dagen.

Junior Tyngdedyne er fremstillet af 100% OEKO-TEX bomuld og er fyldt med bittesmå glaskugler, som er omgivet af polyesterfibre, der gør dynen blød og behagelig. Den kan også tåle en tur i vaskemaskinen på 40 grader. Junior Tyngdedynen er 100 cm bred, 140 cm lang og vejer 3,5 kg.

5 ud af 5 stjerner

Junior Tyngdedynen fra Littlenap er designet med Deep Touch Pressure (DTP) teknologi, som direkte oversat betyder dyb berøringstryksteknologi. Det er videnskabeligt bevist at DTP forbedrer søvnkvaliteten og kan være med til at reducere symptomer på blandt andet stress og angst hos børn.

Den blide vægt fra dynen har en beroligende effekt og hjælper barnet til at finde ro og falde hurtigere i søvn, samt at sove bedre, dybere og mere sammenhængende. Som forældre kan det være hårdt at stå på sidelinjen og se på, at ens barn har svært ved at sove eller sover dårligt om natten og man vil gå langt for at hjælpe.

Brugere af denne tyngdedyne har udtalt at deres børn har lette ved at falde i søvn, sover bedre og længere om natten og vågner om morgenen og føler sig friske og veludhvilede, hvilket smitter af på resten af familien og giver mere overskud til dagen.

By Borg Senses Tyngdedyne – Bedste tyngdedyne på 4 kg

140x200 cm

Senses Tyngdedyne fra By Borg måler 140 cm i bredden og 200 cm i længden, men vejer kun 4 kg, hvilket er en lavere vægt end de fleste tyngedyner til voksne. Udover vægten, er den dog ganske almindelig i den forstand, at den er fremstillet på samme måde som de fleste andre tyngdedyner.

Det vil sige, at den indeholder små glaskugler på 1 mm i diameter, der er omsluttet af polyestervat, som sikrer, at glaskuglerne ikke mærkes af brugeren. Derudover sørger vattet også for, at dynen ikke støjer. Materialerne er alle OEKO-TEX certificeret og derfor fri for kemikalier og skadelige stoffer.

I modsætning til flere af de andre dyner, er det dog værd at bemærke, at denne tyngdedyne på 4 kg ikke tåler at blive vasket i vaskemaskinen og eller at komme i tørretumbleren. Sørg derfor for at bruge et betræk på dynen, der kan vaskes.

By Borg anbefaler at man vælger en tyngdedyner som svarer til 10% af ens kropsvægt og derfor kan denne dyne primært bruges af personer der vejer omkring 40 kg. Husk dog, at dynen ikke egner sig til til mindre børn, personer med lav kropsvægt samt gravide.

Særligt god til personer med kognitive udfordringer

Selvom dynen skiller sig lidt ud i forhold til de andre, med sit store mål og forholdsvis lette vægt, så understreger By Borg, at dynen alligevel falder tungt og tæt omkring kroppen og giver en fornemmelse af tryghed.

Du kan roligt regne med, at denne bedste tyngedyne på 4 kg stimulerer kroppens nervesystem og berøringssans, samt fremmer bearbejdningen af sanseindtryk. Derudover kan den også være med til at skabe en større indre balance og ro, samt øge kropsbevidstheden, såvel som både det fysiske og mentale velvære.

Alt dette gør dynen til et oplagt valg til personer med eksempelvis ADHD, forskellige lidelser indenfor autismespektret eller motoriske og psykiske uro, der ikke bryder sig om at sove med de tungere dyner, men har brug for balance og ro, for at falde i søvn og sove godt.

Dynen kan bidrage til, at brugeren hurtigere falder i søvn, samt sikre en bedre og mere uforstyrret nattesøvn, hvilket kan være en vigtig forudsætning for personer der i forvejen døjer med kognitive udfordringer.

Reecover Tyngdedyne – Bedste 220 cm tyngdedyne

REECOVER VÆGTTÆPPE TIL VOKSNE

Reecover Tyngdedyne, eller vægttæppe, er udviklet med henblik på at stimulere krop og sanser og berolige nervesystemet. Dynen indeholder små fine glaskugler, som giver den forøgede vægt og skaber det øgede tryk på kroppen. Det er nemlig disse kugler, der sikrer, at tyngdedynen på 220 cm falder tungt om og tilslutter hele kroppen.

Denne tætte omslutninger giver en fantastisk og rar følelse til nervesystemet og både kroppen og hovedet finder hurtigt ro og hvile, når man anvender dynen. Samtidig giver det også både en dybere søvn og en forbedret søvncyklus.

Yderstoffet er 100% OEKO-TEX-certificeret økologisk bomuld, så man kan trygt anvende denne 220 cm tyngdedyne i både sengen og i sofaen. Udover at måle 220 cm i længden, har modellen fra Reecover en bredde på 150 cm.

Derudover kan du vælge mellem tre forskellige vægtvarianter, der vejer henholdsvis 6, 8 og 10 kg. Reecover anbefaler, at man vælger en tyngdedyne der svarer til 10-15% af ens kropsvægt. Dynen kan vaskes i maskinemaskinen på 30 grader.

5 ud af 5 stjerner

Undersøgelser har vist, at når man bruger en tyngdedyne, så sænkes stressniveauet i kroppen og der skabes både en indre og en fysisk ro. Det bliver i den grad underbygget af de kunder, der har anmeldt Reecover Tyngdedynen hos Den Intelligente Krop. Her skriver flere nemlig, at det har haft en gavnlig effekt på både søvnkvalitet og afslapning.

Lige netop disse positive kundeoplevelser spiller naturligvis en rolle, når vi her vælger at anbefale modellen fra Reecover som den bedste tyngdedyne på 220 cm.

Sådan finder vi de bedste tyngdedyner

Her fik du vores bud på de 9 bedste tyngdedyner, som hver især kan deres ting og henvender sig til forskellige typer af personer. Det er blevet meget populært at bruge tyngdedyner, og forhåbentligt har vi med vores bedst i test-liste været med til at gøre det nemmere for dig at beslutte, hvilken tyngdedyne der er bedst til dig og dine behov (eller dit barn og dets behov).

Der findes rigtige mange forskellige tyngdedyner på markedet og vi har naturligvis ikke haft mulighed for at teste dem alle. Vi baserer derfor vores udvælgelse på produkinformationer, værdi for pengene, tekniske specifikationer, ekspertanmeldelser og – vigtigst af alt – forbrugeranmeldelser. Sidstnævnte er særligt vigtigt, da de giver et ærligt og reelt billede af den effekt de forskellige tyngdedyner giver og har givet hos brugerne.

Hvad er en tyngdedyne?

En tyngdedyne ligner ved første øjekast en almindelig dyne, men der er en ret vigtig forskel; nemlig at tyngdedynen har fået tilføjet vægt. Denne vægt er typisk skabt ved hjælp af små glaskugler, der lægges ind i dynen, som i øvrigt typisk består af en lang række lag. Som regel vil der være fibre mellem glaskuglerne for at sikre, at dynen er blød og at den ikke afgiver støj, når glaskuglerne støder mod hinanden.

En tyngdedyne kan fås i forskellige vægtklasser og udgaver afhængigt af, hvem der skal bruge den. Med undtagelse af helt små babyer, kan alle aldersgrupper benytte en tyngdedyne, så længe man vælger den rette vægt. Tommelfingerreglen er, at en dynen skal veje cirka 10 % af brugerens kropsvægt. Det vil sige, at en person, der vejer 80 kg, bør vælge en tyngdedyne på 8 kg.

Tyngdedyner i Danmark produceres efter danske dynemål og kan også købes med ekstra længde. Det kan være svært at holde en tyngdedyne på plads i et dynebetræk, derfor kan man hos langt de fleste forhandlere købe et særligt dynebetræk med, hvor man binder dynen fast i betrækket. De fleste tyngdedyner kan tåle at komme i vaskemaskinen. Der findes også andre former for tyngdedyner som eksempelvis kugledyner og kædedyner.

Hvad er fordelen ved en tyngdedyne?

En tyngdedyne falder tungt og tæt om kroppen, hvilket for mange kan føles som at få et kram. Rent praktisk betyder det, at det kan hjælpe folk med at finde ro og falde hurtigere i søvn ved sengetid, sove bedre og roligere i løbet af natten, samt vågne med en følelse af at være udhvilet og have god energi til dagen. Mange oplever også, at de vågner færre gange i løbet af natten, når de anvender en tyngdedyne.

Alt i alt kan en tyngdedyne altså være med til at forbedre søvnkvalitet på mange forskellige punkter. Selvom dynerne primært er henvendt personer, der døjer med fysiske eller psykiske udfordringer, såsom kropslig uro, ADHD, stress og angst, så kan det have en positiv effekt for de fleste.

Hvor kan man købe tyngdedyner?

Det er muligt at købe tyngdedyner både online og i fysiske butikker, men udvalget kan naturligvis variere mellem de forskellige forhandlere. I denne artikel har vi løbende linket til forhandlere, som hver især sælger en eller flere af de bedste tyngdedyner, men du kan også være heldig at finde en tyngdedyne hos en af nedenstående:

  • Scandinavian Rest
  • Hugged
  • Littlenap
  • Anew Sleep
  • Dynezonen
  • Jysk
  • IKEA
  • Bilka
  • Aldi